NRK avviser blankt PFU-klage

Tar ingen selvkritikk for Brennpunkt-dokumentar om Srebrenica.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I vår skapte NRK Brennpunkt-dokumentaren «Byen som kunne ofres» om Srebrenica-massakeren i 1995 stor debatt. Rådgiver Arne Borchregrevink i Helsingforskomiteen var en av de skarpeste kritikerne. I en kronikk i Aftenposten omtalte han dokumentaren som «historieforfalsking», og skrev at den «gir inntrykk av at Srebrenica ikke var et folkemord».

Programskaperne forsvarte seg senere i samme avis med at dokumentaren er en av «de første journalistprosjektene som ser nærmere på det politiske og militære forspillet til Srebrenica-massakren».

Klaget på flere punkter

I mai sendte Helsingforskomiteen en formell klage på programmet til Pressens Faglige Utvalg, etter først å ha rettet en klage til Kringkastingsrådet. Komiteen mener dokumentaren bryter med Vær Varsom-plakaten på flere punkter.

De mener NRK har brutt punkt 3.2 om å være kritisk i kildevalg og om at opplysninger skal være korrekte, punkt 4.1 om å vise saklighet og omtanke i innhold og presentasjon, punkt 4.2 om skillet mellom faktiske opplysninger og kommentarer, samt punkt 4.10 om å være varsom med å bruke bilder i en annen sammenheng enn den opprinnelige.

– Ensidig

Nylig mottok Helsingforskomiteen tilsvaret fra NRK, og publiserte det på sin nettside. NRK avviser blankt klagen på alle punkter og skriver at de ikke ser noen grunn til å korrigere programmet.

I tilsvaret til PFU skriver NRK at «Helsingforskomiteens klage er ensidig», «at den forsøker å presse journalister til å ta part i konflikten», samt at den «er til dels kunnskapsløs om nyere research om Bosnia-krigen».

– Gufs fra kalde krigen

NRK reagerer også på at komiteen i klagen skriver at det i flere land er straffbart «å benekte eller underslå folkemord». Å «rasle med lovparagrafer mot vanlig journalistisk virksomhet, og spesielt overfor våre kilder og to kolleger i Bosnia, forgifter en viktig debatt og oppleves som et gufs fra den kalde krigen hvor annerledestenkede ble mistenkeliggjort», skriver NRK.

Helsingsforskomiteen får nå anledning til å svare på NRKs tilsvar.

Klagen er ventet å bli behandlet på PFU-møtet tirsdag 25. oktober.

To dager senere skal klagen også opp i Kringkastingsrådet.  

Powered by Labrador CMS