MBL skuffet over Giske

Styreleder i Mediebedriftenes Landsforening, Olav Mugaas, er skuffet over at regjeringen ikke kompenserer for pris- og portoøkningen i forslaget til pressestøtte.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Jeg er svært lite fornøyd med at staten ikke øker produksjonsstøtten, slik at prisstigningen kompenseres fullt ut. Hvis ikke, kommer avisene i bakleksa, sier MBL-sjefen.

Kulturminister Trond Giskes begrunnelse for ikke å gi en nominell økning for inneværende år var at avisene generelt har en solid økonomi, på grunn av gode konjunkturer. Det samme gjelder tydeligvis for 2008.

Portoøkning bekymrer

Mugaas er også skuffet over at posten for kompensasjon for avisenes portoutgifter ikke øker med mer enn 600.000 kroner, til 14,9 millioner.

– Portoen for avisene har økt formidabelt. Den økte med tre prosent i januar, og ytterligere rundt fire prosent i august. Avisene har med andre ord fått økt sine distribusjonskostnader via Posten med sju prosent i år. Posten begrunner dette med høyere kostnader som følge av lønnsoppgjør, og med at staten skal ha utbytte. Da er det ganske håpløst at støtten ikke øker mer enn den gjør, sier Mugaas.

Skuffet over Giske

Også fagsjef for næringspolitikk i MBL, Bjørn Wisted, gir uttrykk for skuffelse over pressestøtteposten på statsbudsjettet:

– Jeg er skuffet over at statsråd Giske ikke gjør mer for å oppfylle Soria Moria-erklæringen, hvor det heter at «pressestøtten skal økes». Selv om vi nå er på toppen av en høykonjunktur må vi huske på at den slår ulikt ut. Avisene som mottar produksjonstilskudd er i mange tilfeller i en markedsposisjon hvor de ikke i samme grad som de store avisene nyter godt av økte annonsevolumer, samtidig som kostnadsveksten slår inn for fullt, sier Wisted.

Han legger til at disse avisene trenger å bygge seg opp reserver til dårligere tider. MBL mener derfor at det er galt å tro at man kan la pressestøtten forvitre i gode tider, for så å øke tilskuddene i dårlige tider.

Powered by Labrador CMS