Stig Inge Bjørnebye. Foto: Birgit Dannenberg

– Bjørnebye tar feil

Journalist nekter for å ha bløffet seg inn hos Stig Inge Bjørnebyes nabo. Etterlyser selvkritikk fra PFU-medlemmet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den kvelden Stig Inge Bjørnebye fikk sparken som trener i Start, gikk journalistene over alle grenser. De beleiret Bjørnebyes hage og prøvde å bløffe seg inn hos naboen for å filme rett inn i stua til fotballtreneren.

I hvert fall hvis man skal tro Stig Inge Bjørnebyes framstilling av den dramatiske kvelden i hans ferske bok «Løsrivelse». Men det skal man ikke, ifølge både en sentral Start-kilde og to av journalistene som skildres i boka.

Ikke korrekt

– Det er flere detaljer her som ikke er korrekt gjengitt av Bjørnebye. Det er tydelig at jeg husker den kvelden hakket bedre enn han gjør, sier journalist Arild Sandvik i Fædrelandsvennen.

– Jeg ringte på hos naboen, men bløffet aldri. Det jeg reagerer mest på, er likevel at Bjørnebye nå, to år etter, prøver å framstille seg som et offer. Det hadde stått mer respekt av ham om han hadde stått rakrygget og øvd litt selvkritikk, sier NRK-reporter Siv Kristin Sællmann.

Blant høstens bokdebutanter er den tidligere fotballspilleren og nåværende PFU-medlemmet Stig Inge Bjørnebye.

Angst og ubehag

I «Løsrivelse» skildrer han hvordan en ung mann med suksess på landslaget og i storklubber som Rosenborg og Liverpool nærmest rives i stykker av angst. Mens mediene skildret suksessen på fotballbanen, følte hovedpersonen ubehaget av kjendisgalskapen så sterkt at han fikk avsmak for sitt eget liv.

Mesteparten av boka handler om hans personlige kamp mot sosial angst og personlig ubehag, om hvordan helten på banen i neste øyeblikk ligger og vrir seg i fosterstilling i hjemmet, desperat gråtende.

Deler av boka omhandler også hans forhold til mediene. Fra han som ung og fersk stjerne etter sigende blir lurt trill rundt av Se og Hør til å avbildes naken, fram til den septemberkvelden for to år siden, da han fikk sparken som trener i Kristiansand-klubben Start.

Klønete av Start

Da hadde det allerede stormet lenge rundt Bjørnebye, med elendige resultater på fotballbanen og omtale av sjikanøse rykter på Agderpostens nettsider.

Det siste førte til PFU-fellelse for Agderposten, mens Bjørnebye ett år seinere takket ja til forespørselen fra PFU om en varaplass i utvalget.

– I ettertid er det greit å stille spørsmålet om pressen kanskje gjorde for mye av Bjørnebye-saken den kvelden, men jeg opplever ikke at vi gikk over noen grenser, slik man kan få inntrykk av i «Løsrivelse». Det var heller Starts utrolig klønete oppførsel med å legge det dramatiske møtet med Bjørnebye til hans egen bolig som skapte den ubehagelige situasjonen. Hadde de holdt møtet i sine egne klubblokaler i nybygde Sør Arena ville denne «beleiringen» av et hus i et alminnelig boligstrøk aldri funnet sted. Vi gjorde bare jobben vår, uttaler Siv Kristin Sællmann.

Ville fråtse i klisjeer

I boka forteller Bjørnebye om hvordan rundt 40 pressefolk den aktuelle kvelden «beleiret hagen utenfor huset» og bare ventet på sjansen til «å fråtse i klisjeer» og beskrive stemningen inne i huset «i fri fantasi, uten å bli tatt på feil eller mangler».

Men han skriver også om NRK-reporteren som prøver å bløffe seg inn hos naboen og om journalisten fra Fædrelandsvennen som, sittende på gjerdet rett utenfor Bjørnebyes hus etter at alle andre har gått, panisk og tydelig beskjemmet legger på mobilen straks Bjørnebye har ringt og stiller ham spørsmålet «Hva føler du inni deg nå?»

Feilaktig stemningsbilde

Begge er anonymiserte, men likevel lette å identifisere som henholdsvis Siv Kristin Sællmann og Arild Sandvik.

Sistnevnte reagerer på at feilaktigheter og unøyaktigheter i boka er med på å skape et stemningsbilde av dårlig presseetikk som samsvarer dårlig med hans egen opplevelse av den dramatiske kvelden.

– Det er håpløst av Bjørnebye å hevde at jeg skamfull over egen oppførsel bare la på. Tvert imot så svarte jeg at jeg opplevde det som veldig spesielt at Start valgte å holde sluttpakkemøtet hjemme hos Stig Inge. Det er en av de mer spesielle opplevelsene jeg har hatt som journalist, men jeg følte meg aldri beskjemmet eller at vi gikk over streken, gjentar Sandvik.

…..

Stig Inge Bjørnebye har ikke ønsket å kommentere kritikken han nå utsettes for. Gjennom Aschehoug forlags kommunikasjons- og rettighetssjef Even Råkil får Journalisten i en epost opplyst at Bjørnebye har sagt det han vil si i sin svært personlige bok «Løsrivelse» og ikke har noe behov for å forsvare seg eller polemisere med pressen om denne passasjen i boka.

Powered by Labrador CMS