Rune Hetland fra Landslaget for lokalaviser (LLA). Foto: Glenn Slydal Johansen

Kvikkas forteller om bud-trakassering i første leveringshelg

Både Landslaget for lokalaviser (LLA) og distribusjonsselskapet Kvikkas jobber på spreng for å skaffe full oversikt over hvordan lørdagsombæringen har gått.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I helgen var første gang distribusjonsselskapet Kvikkas hadde ansvaret for å levere rundt 79.000 lørdagsaviser til avisabonnenter i grisgrendte strøk. Det vil si til mellom 10 og 15 prosent av lørdagsavisene. Kvikkas vant anbudet fra Samferdselsdepartementet med 210 millioner kroner for to år. Postens anbud var 90 millioner kroner høyere.

Vil ha distribusjonsstøtte

Generalsekretær Rune Hetland i Landslaget for lokalaviser (LLA) sier det har kommet tilbakemeldinger om store problemer og vansker med å levere avisen på lørdag. Noe han sier også var ventet etter at Kvikkas har varslet noe innkjøringstid.

– Men de er ikke så mange ennå. Avisene må få summet seg og ryddet i det de kan først, sier Hetland, som vil innhente status fra avisene i løpet av formiddagen.

Han er kritisk til at myndighetene valgte å legge om distribusjonen på dette tidspunktet før jul hvor mange aviser får ekstra store annonseinntekter og fornyinger av abonnementer.

– Da er det dårlig at en skal få uregelmessigheter og bruke tid på dette.

– Kan det bli aktuelt å søke en kompensasjon fra myndighetene?

– Vi har sagt at timingen er elendig. Nå får vi se hvordan det går. Vi har sagt at avisene må få distribusjonsstøtte, men kompensasjon har vi ikke snakket om. Men om dette går åt skogen, så får vi se.

I forrige uke skrev Journalisten at Mediebedriftenes Landsforening (MBL) har tallfestet antallet abonnenter som ikke ville få lørdagsavis til rundt 45.000. Men den nye distributøren Kvikkas står for kun 6.000 av disse. Brorparten på 17.500 står avisenes eget distribusjonsnettverk Helthjem for og rundt 14.000 er manglende levering til postbokser.

Hetland sier at de tilbakemeldingene han snakker om kommer på toppen av dette. Men han vil ikke tallfeste hvor mange det dreier seg om før han har fått bedre oversikt.

Klassekampen skriver mandag om redaktør Rune Sæbønes i Møre-Nytt som selv måtte trå til med båt for å levere aviser til sine abonnenter i helgen.

Etterlyser tilbakemelding

Daglig leder Stig Kleive i Kvikkas mener det har gått forholdsvis bra å levere rundt 79.000 aviser for første gang. Men han vil ikke tallfeste leveringsprosenten overfor Journalisten mandag morgen.

– Det er litt tidlig ennå. Det som er viktig nå er at alle som jobber rundt i avisene får gitt oss en strukturert tilbakemelding. Jeg kan ikke redegjøre for enhver issue som har vært, men noen har det vært, sier Kleive.

– Vi er ingen politisk organisasjon, men en logistikkbedrift. Vi er opptatt av fakta og vil ha presise data og presis levering.

Kleive sier at de først fredag klokken 16.30 får full oversikt over hvem som skal få avis lørdag. Det er da de kjører en dataprosess på listene de har fått fra avisene mot rutene som de har i sitt system opp mot et offentlig adresseregister. Kleive sier det oppstår store avvik i denne kjøringen.

– Posten har jobbet med det her i 100 år, vi i 1 dag. Det er klart at det kan hende Posten har et sinnrikt alias-system på adresser. Men våre data har en 1-1-tilknytning til offentlige register. Er det en måte avisene kan bidra med noe selv til å bedre vår leveransekvalitet, er det å ha stålkontroll på eget register.

Han er opptatt av å understreke at hans selskap kun leverer mellom 10 og 15 prosent av lørdagsavisene. Størsteparten står avisene selv for gjennom budnettverket Helthjem. Kleive mener at medienes dekning av saken på forhånd har skapt et inntrykk blant abonnenter om at det er Kvikkas som leverer alle aviser.

Trakassering mot bud

Det har ifølge Kleive ført til telefonstorm mot Kvikkas’ kundesenter og traksassering mot ansatte med utenlandsk opprinnelse.

– Det er viktig at folk som ringer har med seg barneoppdragelsen de fikk som liten når man ringer inn til noen som prøver å gjøre sitt beste. Vi har folk som er blitt målløse av den trakassering. En del av våre underleverandører har bud som ikke er norske eller ikke erfødt i Norge, men av utenlandsk opprinnelse.

– Vi har blitt møtt med en språkbruk som man antagelig kun brukte i sørlige deler i USA på slutten av 1800-tallet. Det er nesten ikke til å tro. Trakassering på et nivå vi ikke trodde var mulig.

Kvikkas-sjefen sier for øvrig at selskapet har et godt samarbeid med avisene, at de ønsker å forbedre seg og å være så fleksible som mulig.

Powered by Labrador CMS