NRK-tvist om redusert vikarlønn

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

NJ mente det var tariffstridig da NRK uten forhandlinger reduserte betalingssatsene for ikke-fast ansatte i nyhetsdivisjonen. Nå er partene enige om at tilkallingsvikarene er arbeidstakere som er omfattet av Journalistavtalens bestemmelser om lønnsregulering.

Det var journalister i NRK Møre og Romsdal i Ålesund, som trodde de var frilansere, som først reagerte da NRK opphevet eksisterende skriftlige avtaler og innførte nye og reduserte betalingssatser for hele NYDI. Da hadde allerede NYDI Marienlyst gjennomført den nye lønnsavtalen.

NJ-jurister, som ble koblet inn, mente imidlertid at NRK ikke ensidig kunne innføre nye betalingssatser fordi de det berører egentlig ikke er frilansere, men tilkallingsvikarer som er å betrakte som arbeidstakere.

– NRK har hatt litt uklare forhold når det gjelder hvem som er frilansere og hvem som er arbeidstakere. Men etter flere oppklaringsrunder er det nå enighet om at den aktuelle gruppa er arbeidstakere, og omfattet av Journalistavtalens bestemmelser om lønnsregulering. Dermed kan ikke NRK bare sette ned lønna deres, det blir det samme som å kutte i fast ansattes lønn, sier NJ-jurist Ketil Heyerdahl.

– Men avtalen berører vel frilansere som ikke er tilkallingsvikarer?

– Nei denne avtalen er laget for å gjelde tilkallingsvikarene, sier Heyerdahl.

Nestleder i NRKJ, Leif-Kjartan Bjørsvik, sier at selv om de har fått gjennomslag for kravet om at tilkallingsvikarene skal lønnes etter Journalistavtalen, gjenstår det å bli enige om detaljene når det gjelder hvordan vikarlønna skal fastsettes.

– Vi arbeider med saken og håper å få ryddet opp i dette. Vi må ha et system i tråd med gjeldende avtaler, samtidig som ingen skal tape på det økonomisk.

Powered by Labrador CMS