Lokalavisa større enn riksavisa

Aften har passert opplaget til Dagbladet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det jubles i Aften over at avisen trolig har passert Dagbladet i opplag. I en e-post til de ansatte i avisen står det: «Aften er nå Norges tredje største avis! Om det holder helt til de offisielle opplagstallene for hele 2008 kommer, avhenger av hvor mye Dagbladet klarer å øke sitt salg i ferieukene og hvor mange som stopper sitt Aften-abonnement i samme perioden.»

– Lørdag trekker opp

– Det som er saken er at vi rapporterer opplaget vårt hvert kvartal for Schibsted. I årets første kvartal hadde vi et gjennomsnittsopplag på 129.715 aviser. I Dagbladets tertialrapport står det at de hadde et gjennomsnittsopplag hverdager på 123.354, sier administrerende direktør Kristin Skogen Lund i Aftenposten.

Hun viser til at det er en måned mer i Dagbladets grunnlag, men med gode tall på lørdager, mener Skogen Lund gjennomsnittsopplaget trekkes opp av det.

– Det er å merke seg at de har et større opplag på lørdager, så vi antar at den trekker opp opplaget med mellom 10 og 15.000 aviser, sier direktøren.

– Sær sammenligning

Begge avisenes opplag har gått tilbake sammenlignet med fjoråret, da Dagbladet hadde 135.611 aviser i snittopplag og Aften hadde ett opplag på 131.089 aviser.

– Det er snakk om to aviser som begge går tilbake, sier avisforsker Sigurd Høst.

Han mener at sammenligningen mellom de to avisene blir for vilkårlig fordi de to har forskjellig nedslagsfelt.

– Jeg synes det er litt sær sammenligning. Dagbladet er en nasjonal avis og konkurrerer med VG – det er den som er den store konkurrenten. Det interessante er Dagbladets nedgang, styrke og svakhet i forhold til VG. Om den er større eller mindre enn Aften med et annet nedslagsområde blir vilkårlig, sier han.

Han mener at nedslagsfeltet til Aften ikke er klart nok definert.

– Aften er i senere tid blitt mer definert opp mot Osloområdet, men det er ikke klart nok – for det sklir ut i nabokommunene. Hadde de strammet inn området, ville nok opplaget flatet mer, forklarer han.

Usikker på årsbasis

At Aften er større enn Dagbladet over en kortere periode er én ting, men Skogen Lund er ikke sikker på om det vil vedvare. For løssalgsavisene selger tradisjonelt bedre om sommeren, mens abonnementsavisene da mister opplag som følge av feriestans.

– Om dette vil holde seg på årsnivå når man får med sommereffekten, kan jeg ikke si sikkert. Ved fjorårets måling var det 4500 aviser som skilte oss. Når de har et såpass mye større fall enn oss virker det som om det blir gjeldende på årsbasis, sier hun.

Powered by Labrador CMS