Bildet Nordlys har valgt til å illustrere en kronikk ser ved første øyekast ut som et fotografi av en mann i vinterklær stående med armene i kors foran snødekte fjell.Skjermdump: nordnorskdebatt.no
Kunstig intelligens
Nordlys mener dette KI-bildet er «innafor»
Sjefredaktør Helge Nitteberg mener det var greit å bruke KI-bildet så lenge det var nøye merket, og så lenge det var tydelig for leseren at det ikke er snakk om et ekte bilde.
Kronikken, skrevet av styreleder Nordområdevegen AS, Tor Petter W. Christensen, handler om veiprosjektet «Nordområdevegen» som går mellom Tromsø og Alta.
Bildet Nordlys har valgt til å illustrere saken, ser ved første øyekast ut som et fotografi av en mann i vinterklær stående med armene i kors foran snødekte fjell.
KI-generert foto
Tar man en nærmere titt, ser man at det er flere ting som ikke helt stemmer med bildet.
Fjellet i bakgrunnen er ispedd små, blå isbreer, skolissene hans er tykke som tau og det kan virke som om mannen har antydning til frostskader på nesa.
Bruken av kunstig intelligens (KI) i mediene har blitt nøye debattert det siste året. Mange medier har lagt seg på en linje der KI-genererte bilder og illustrasjoner ikke skal ligne på ekte mennesker og situasjoner.
Lars Åke Andersen er en som i etterkant har reagert på bildebruken til Nordlys. Han skriver på Twitter/X:
«I en verden av generert innhold, synes jeg mediene burde gå foran. Jeg tror faktisk at det blir en av deres viktigste roller å være troverdige. Fotorealistiske bilder som denne i @bladetnordlys mener jeg burde skrotes i norske medier».
Sjefredaktør i Nordlys, Helge Nitteberg, var ikke selv klar over at de hadde publisert det KI-genererte bildet før Journalisten tok kontakt.
Han mener det ikke er snakk om stort strategisk skifte i hvordan Nordlys forholder seg til KI-genererte bilder.
– Det er et enkelttilfelle. Vi har fått inn et leserinnlegg og ved innsending var det vedlagt et bilde som er generert gjennom KI og vi har merket det som et KI-generert bilde, sier Nitteberg til Journalisten.
Han legger til:
– Vi har ingen umiddelbare planer om å begynne å illustrere verken leserinnlegg eller nyhetsreportasjer med KI-genererte bilder.
Avventende
– Hvor går grensa hos dere? Har dere egne interne kjøreregler for bruken av KI-genererte bilder?
– Nei, vi er avventende, svarer Nitteberg, før han fortsetter:
– De beste bildene vi tar er de med ekte mennesker. Det kan sikkert være tilfeller der en KI-illustrasjon kan gi en god opplevelse for leseren eller seeren, men det aller viktigste vi har fokus på både nå og fremover, vil være å komme oss mest mulig ut, møte mennesker, og ta bilder av ekte mennesker ute i den virkelige verden.
Nitteberg sier han ser på det som relativt uskyldig at de har valgt å illustrere kronikken med et bilde som innsender har sendt dem.
– Så lenge det er merka og tydelig for leseren at dette ikke er et ekte bilde, så tenker jeg at vi bør være greit innafor, sier han.
– Jeg mener det bør være ganske åpenbart at det er et KI-bilde, selv om det kan være til forveksling likt et fotografi. Men desto større grunn til å være tydelig i merkinga av at det ikke er et reelt fotografi, sier Nitteberg.
Han legger til:
– Vi står selvfølgelig fritt til å publisere det vi ønsker, også av leserinnlegg og bilder som lesere sender til oss, men dette er i stadig endring, så vi vil nok sikkert gjøre andre vurderinger når vi komme litt lengre ned i løypa.