Bente Bjørndal møter på nytt sin arbeidsgiver i retten. Foto: Kathrine Geard.
Bente Bjørndal møter på nytt sin arbeidsgiver i retten. Foto: Kathrine Geard.

Møter konsernsjefen i retten

Gunnar Bjørkavåg skal fortelle om økonomien i selskapet mens Bente Bjørndal må forsvare sin jobb.

Publisert Sist oppdatert

Høsten 2009 var DN Nye Medier, som det meste av mediebransjen, preget av tøffe økonomiske utsikter. Bedriften måtte nedbemanne og utpekte fire personer som overtallige. Ledelsen lot kompetanse gå foran ansiennitet og Bente Bjørndal ønsket ikke ta i mot sluttpakken og ble sagt opp fra sin stilling. Hun på sin side mente oppsigelsen var usaklig og krevde den kjent ugyldig.

Retten

I slutten av april i fjor møtte Bjørndal sin sjef Svein-Thore Gran i retten for å få tilbake jobben. Hun fikk blant annet kritikk fordi hun ikke leverte nok egensaker, men gjorde det klart at hun var på så mange rykksaker at det ikke lot seg gjøre.

Ledelsen brukte blant annet poengsetting da de nedbemannet. Klubbleder Martin Riber Sparre mener grunnlaget ble subjektivt og derfor ikke etterprøvbart.

Oslo tingrett konkluderte i slutten av mai at oppsigelsen av Bjørndal var usaklig og dømte DN til å gi Bjørndal jobben tilbake.

Litt under en måned senere ble det klart at DN anket dommen fra tingretten til lagmannsretten.

Konsernsjefen

Onsdag begynner saken i lagmannsretten. Fire nye vitner er kalt inn til den andre rettsrunden, og i alt er det nå ni vitner i saken. Blant andre har DN Nye Medier kalt inn konsernsjef Gunnar Bjørkavåg. Ifølge prosesskrivet fra arbeidsgivers advokat vil sjefen for NHST Media Group blant annet snakke om økonomien i DN Nye Medier og dets morselskap høsten 2009 og fortelle om behovet for nedbemanning.

Dette får Bente Bjørndal til å undres. Hun sier at man aldri har bestridt økonomien eller behovet for nedbemanning i selskapet. Saken har stått om utvelgelsen av henne var riktig eller ei. Bjørndal opplever at det begynner å bli litt dirty, men understreker samtidig at hun er tøff nok til å møte konsernsjefen ansikt til ansikt.

– Det er et uheldig signal til medarbeiderne i konsernet at man står i fare for å møte konsernsjefen i retten dersom man følger seg usaklig oppsagt. Det er å skyte spurv med kanoner. Jeg hadde håpet på en mer ryddig prosess.

Martin Riber Sparre er varamedlem i Journalistens styre.

Powered by Labrador CMS