NRK får prisen for å være seg bevisst sitt ansvar som allmennkringkaster gjennom NRK tegnspråk, sier juryen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Første tegnspråkpris til Marit Vogt-Svendsen og NRK

Fikk pris torsdag kveld.

Publisert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Språkrådet har opprettet en pris for å fremme, utvikle og bevare det norske tegnspråket. Den første prisen ble tildelt Marit Vogt-Svendsen og NRK torsdag kveld.

Prisutdelingen fant sted i anledning FNs nye internasjonale dag for tegnspråk. Juryen delte årets pris i to, både for å hedre en pioner i arbeidet for norsk tegnspråk i forskning, og for å ære en hverdagsaktør.

I juryens begrunnelse for å gi pris til Marit Vogt-Svendsen, som er doktor i tegnspråklingvistikk og tidligere førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, heter det at hun har bidratt i det viktige nordiske og internasjonale samarbeidet om forskning på tegnede språk.

– Marit Vogt-Svendsen innså tidlig at en måte å heve statusen til et språk på var å forske på det og dokumentere lingvistiske særtrekk. Hun har bidratt til å fremme, utvikle og bevare norsk tegnspråk ved å dokumentere språket slik det blir brukt av døve. Dette har i sin tur gitt døve grunn til å være stolt av språket sitt, sier leder for juryen, Lise Marie Nyberg, som også er universitetslærer ved Oslo Met.

NRK får prisen for å være seg bevisst sitt ansvar som allmennkringkaster gjennom NRK tegnspråk.

– NRK gjør en solid jobb, og har lagt godviljen til når interesseorganisasjoner har presset på. Også ansatte internt har stått på og banet vei for stadig nye måter å gjøre NRKs brede og gode programtilbud tilgjengelig for flere, sier Nyberg.

FNs nye internasjonale dag for tegnspråk er 23. september. Prisen er på 25.000 kroner. Utdelingen av prisen vil skje annethvert år.

Powered by Labrador CMS