De første ni årene het Teknisk Ukeblad Polyteknisk Tidsskrift.
Arkivfoto
Teknisk Ukeblad kutter papirutgaven
Fagbladet som i dag fyller 170 år, blir papirløst fra nyttår.
«Nå er verdens eldste polytekniske tidsskrift innhentet av teknologien og blir fra 2025 bare å lese i digitale kanaler», skriver Tormod Haugstad, redaktør for papirutgaven, i en kommentar publisert på tu.no.
Før det blir helt slutt, skal TU lage fem utgaver til av papirmagasinet i 2024, før det blir helt papirløse fra 2025.
11. april 1854 kom den første utgaven av bladet, som den gang het Polyteknisk Tidsskrift. Bak utgivelsen sto Anders Rosing og fire av hans venner, skriver Haugstad.
Inspirasjon fra Danmark
«Rosing hadde reist til Danmark for å studere ved København Polytekniske Anstalt allerede som 15-åring. Der studerte han kjemi og fysikk i fem år og ble inspirert til å delta i debatter om naturvitenskapens betydning», fortsetter Haugstad.
«Begrunnelsen for å utgi et tidsskrift var basert på et intenst ønske om å bedre levestandarden i landet ved hjelp av økt kunnskap om naturvitenskapene og spesielt da innen jordbruk siden landet ennå ikke hadde mye industri. Rosing hadde litt erfaring siden faren hans drev spikerfabrikk i Fredrikstad.»
19 år senere byttet bladet navn til Teknisk Ukeblad.
Digital vekst
For cirka en måned siden kunne utgiveren, Teknisk Ukeblad Media, fortelle at de nå hadde passert 30.000 digitale abonnenter.
– Vi ser at målgruppen utvider seg betydelig – alle som har behov for pålitelig informasjon om teknologi og marked i sitt arbeid er potensielle digitalabonnenter. Politikere, byråkrater og økonomer utvider målgruppa demografisk og gjør debatten enda bedre, sa daværende administrerende direktør og ansvarlig redaktør Jan M. Moberg i TU Media.
Moberg har i ettertid gått over i en annen rolle i mediehuset.
Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken sto det at Tekniske Ukeblad var 175 år. Det er heller ikke riktig, som det sto i første versjon av ingressen, at papirkuttet skjer nå. Det skal produseres fem papirutgaver til i inneværende år, og TU blir heldigitale fra 2025, som det står i brødteksten. Bladet byttes også navn etter 19 år, ikke ni.