Kammerorkesteret likte dårlig omtalen de fikk i en nyhetssending 18. desember i fjor. I februar i år sendte orkesteret en klage til PFU på innslaget. Senere har NRK Østafjells laget en reportasje om Telemark Kammerorkester og orkesteret har trukket sin klage.
– Fremmer uriktige påstander
I klagen skriver Rønnaug Flatin, som både er fiolinist og styreleder i Telemark Kammerorkester, at NRK Østafjells i et nyhetsinnslag som ble sendt 18. desember i fjor «fremmer uriktige påstander og trekker inkorrekte konklusjoner».
Nyhetsinnslaget gikk i flere nyhetssendinger.
I innslaget heter det blant annet at orkesteret mister støtten de har fordi for få av orkestermedlemmene er bosatt i Telemark.
«Telemark Kammerorkester mister ekstra driftstilskudd fra Telemarkkonsertar fordi de ikke bruker lokale musikere. I nye samarbeidsavtaler blir kravet at minst halvparten av musikerne i ensemblet skal bo og virke i Telemark. Det får konsekvenser for kammerorkesteret.»
Intervjuet ingen fra orkesteret
I innslaget blir en fiolinist bosatt i Vinje som ikke spiller i orkesteret intervjuet, men ingen fra orkesteret.
I klagen, som kom til Pressens Faglige Utvalg 2. februar i år, heter det at NRK «skaper konflikter og sprer usannheter». Avslutningsvis i klagen ber Flatin om at PFU skal behandle klagen og at NRK må «beklage og rette opp feilen som er gjort».
Senere er klagen trukket uten at NRK har beklaget.
Det NRK imidlertid har gjort er å lage en reportasje om orkesteret i forkant av deres påsketurné i Telemark. Der fulgte en reporter fra NRK Østafjells orkesteret på en øvelse i Oslo og de fire musikerne som skulle være med på turneen fikk fortelle om orkesteret og dets historie, samt om turnéprogrammet.
Hadde dialog
I et internt dokument fra NRK Telemark som Journalisten har fått tilgang til virker det som om det var denne reportasjen som gjorde at orkesteret valgte å trekke klagen.
– Jeg vet ikke om det har vært en så direkte sammenheng som det du antyder, sier Flatin.
Hun bekrefter at de hadde en dialog med NRK om klagen.
– Vi hadde en samtale og fant ut at det ikke var noe vi ville gå videre med. Vi synes det løste seg på en grei måte.
– Var det en sammenheng mellom det at NRK laget en reportasje om dere og det at klagen ble trukket?
– Jeg tror kanskje NRK ville ha laget en reportasje om vår turne uansett, sier Flatin.
Flatin opplyser til Journalisten at klagen ble trukket 4. mai.
– Baserte seg på feil informasjon
Redaktør for NRK Østafjells, Lars Harald Alstadsæter, sier klagen ble trukket fordi det viste seg at deler av den baserte seg på feil informasjon.
– I en samtale med styreleder Flatin fikk vi blant annet fram at vi hadde forsøkt å gi orkesteret samtidig imøtegåelse. Vi hadde søkt den som sto oppført som daglig leder i orkesteret, sier Alstadsæter.
Flatin vil ikke gå inn på detaljene for hvorfor klagen ble trukket.
– Så vidt jeg vet er det ikke noen faktafeil i den klagen jeg skrev. Vi er ferdige med denne saken nå, sier Flatin.
Kom fram til «minnelig løsning»
I et internt notat som gikk ut på distriktskontoret i Telemark i begynnelsen av mai er hendelsen beskrevet slik:
«Telemark Kammerorkester har klaget oss inn til PFU. Vi kom fram til en minnelig løsning med orkesteret ved å lage en reportasje under en øvelse. Kammerorkesteret har trukket klagen».
– Det virker ut fra det som står at det var en klar sammenheng mellom at dere laget reportasjen om påsketurneen og at klagen ble trukket?
– Ut fra ordlyden så kan det virke sånn, men det stemmer ikke med virkeligheten. Klagen ble skrevet i frustrasjon over at hun ikke kom i kontakt med oss, og det kom fram i den dialogen vi hadde med styrelederen. I den samme dialogen kom det fram at orkesteret skulle ut på turné i påsken. At et orkester med det navnet skulle ut å turnere i vårt distrikt var journalistisk interessant for oss å dekke, sier Alstadsæter.
Byttehandel truer troverdigheten
Hege Iren Frantzen som er klubbleder for NRKJ sier det vil være svært uheldig for NRK hvis man i dette tilfellet har «byttet en reportasje» mot at en klage trekkes.
– Jeg har ikke vært med i dialogen her, så jeg vet ikke om det er det som er situasjonen i dette tilfellet. Jeg reagerer imidlertid på ordlyden i notatet og er enig i at det kan gi inntrykk av at det er gjort en byttehandel. Hvis NRK gjør faktafeil, og det kan det hende at vi gjør, så bør vi beklage feilen. Å lage en annen sak som «plaster på såret» er ikke en måte noen skal imøtekomme klager til PFU. Vår erfaring er at NRK har en god og ryddig praksis på dette området og det er også avgjørende for vår journalistiske troverdighet, sier Frantzen.
– Ryddig og ordentlig
Alstadsæter sier han er enig i både prinsipp og praksis i det Frantzen fremfører.
– Det notatet som det blir referert til her er et ukebrev i nærmest stikkordsform som ikke gir hele bildet av hvordan forløpet har vært. Jeg mener at dette har vært gjort på en ryddig og ordentlig måte, sier Alstadsæter.
Presseforbundets generalsekretær Per Edgar Kokkvold sier det ikke er uvanlig at medier lager nye reportasjer hvor man korrigerer eventuelle feil som er gjort.
– Det er imidlertid uvanlig å lage nye saker for å kompensere hvis man ikke samtidig refererer til de feil som måtte være gjort, sier Kokkvold.