Dagbladets Lars Helle (til høyre) hadde mer å svare for enn NRKs Per Arne Kalbakk på OJs midlertidigsamling. Foto: Glenn Slydal Johnsen.

Munnhuggeri om midlertidige

NJ og Dagbladet krangler om journalister uten fast jobb.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

At arbeidsgivere og arbeidstakere har vidt forskjellige oppfatninger om bruken av midlertidige i mediebransjen kom godt til syne på et debattmøte mandag kveld. Sjefredaktør Lars Helle i Dagbladet tegnet et bilde av stort sett lovlig bruk av denne arbeidskraften i sin avis.

– En versting

Thomas Spence i NJ tok til motmæle mot denne virkelighetsbeskrivelsen. Han spurte om arbeidsgiverne spekulerer i bruken av midlertidige.

– Jeg vil ikke bare si at det er ille. Det er verre. Mediebransjen er en versting, sa Spence.

Dagbladets sjefredaktør reagerte kraftig på flere av Spences uttalelser.

– Vi må ikke gjøre det til en myte at vi spekulerer på dette. Det å ansette en journalist ser vi på som en investering på 20 millioner kroner i kostnader, sa Helle.

Han avviste NJs versting-stempel.

Skjerpet tone

Munnhuggeriet illustrerer at NJ har skjerpet tonen kraftig i kampen for faste ansettelser i norske redaksjoner. En NJ-undersøkelse viser at hver tredje redaksjon de to siste årene har kvittet seg med faste ansatte og fylt hullene med vikarer og frilansere.

Mandag kveld arrangerte Oslo Journalistklubb samling for midlertidig ansatte. De rundt 40 frammøtte fikk høre innledninger om hvilke rettigheter midlertidig ansatte har.

Møtet ble avsluttet med en paneldiskusjon mellom nestleder Thomas Spence i NJ, programredaktør Per Arne Kalbakk i NRK og sjefredaktør Lars Helle i Dagbladet.

Holdningsendring

Panelet var enige om at det har skjedd en holdningsendring blant journalister de siste tiårene. Både Helle og Kalbakk var enige om at dagens nyutdannede journalister er mer opptatt av lønn og rettigheter.

– Journalistyrket er ikke en 8-16-jobb. Som journalist må man brenne for noe, sa Kalbakk.

Spence svarte at holdningsendringen sannsynligvis er til det bedre for journalistenes familieliv.

Innsats

På spørsmål om hvorfor situasjonen ikke har bedret seg for midlertidige de siste årene, sa Spence at NJ vil fortsette å kjempe.

– Vi skal drive skolering av de ansatte og presse arbeidsgiverne til å følge arbeidsmiljøloven. Normalt bemanningsnivå skal dekkes av faste ansatte.

Powered by Labrador CMS