Både NJs leder Thomas Spence og nestleder Hege Iren Frantzen ønsker å bli fagforeningens leder i perioden 2017-2019. Foto: Martin Huseby Jensen

Lederkampen tema på ekstraordinært møte i NJs arbeidsutvalg

Skal drøfte arbeidet og samarbeidet i NJs ledelse frem til landsmøtet i Norsk Journalistlag (NJ) neste år.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I forrige uke ble det kjent at både dagens leder Thomas Spence og nestleder Hege Iren Frantzen ønsker å bli valgt til NJs leder for perioden 2017-2019. For sistnevnte er det uaktuelt å fortsette i dagens posisjon, som nestleder.

Dermed er det duket for valgkamp mellom de to, i ytterste konsekvens helt fram til en mulig kampvotering på landsmøtet 23. mars neste år.

Da de to ble intervjuet like etter at valgkomitéen hadde kunngjort kandidaturene, sa begge at det blir «business as usual» i tiden fremover.

– Organisasjonen ledes av ledelsen, og alt går som normalt, sa Spence.

– Vi er voksne og profesjonelle. Dette håndterer vi fint, sa Frantzen.

Reisevirksomhet

Neste uke møtes NJs landsstyre for første gang i den nye situasjonen. I forkant av landsstyremøtet har Spence innkalt arbeidsutvalget (AU) til et ekstraordinært møte. Eneste sak på dagsorden i tillegg til innkalling og eventuelt er «Arbeidet i NJs ledelse, AU og LS frem til landsmøtet».

Møtene i AU er ifølge NJs interne retningslinjer lukket, men eventuelle vedtak skal være åpne etter møtet. Foruten Spence og Frantzen møter Finn Våga, Stein Sneve og Britt Ellen Negård på tirsdag.

– Møtet har sammenheng med at vi har to lederkandidater, og at det er en god idé at vi tar en samtale, sier leder Thomas Spence til Journalisten på telefon fra New York, der han har vært på seminarer siden dagen etter at kandidaturene ble kjent.

Spence sier det er naturlig med et møte, fordi lederduellen ble kjent samtidig som de nordiske journalistforbundene var samlet i Oslo i forrige uke.

– Og siden har vi vært på reise, så vi har ikke hatt tid til å snakke sammen. Møtet er bare for å samsnakke litt, ikke så mye mer.

– Men dere to har allerede sagt at det er «business as usual»?

– Det var andre i AU som hadde et ønske om å ta et møte. Vi mailer med hverandre, men jeg syns det var fornuftig selv å møtes for å snakke litt.

Selv om møtet i innkallingen er berammet til å vare i to timer, utelukker han ikke at det varer langt kortere.

– Det kan godt være at møtet varer i 20 eller 30 minutter. Jeg vet ikke om det er noe i situasjonen å snakke om.

Forsikringer

Nestleder Hege Iren Frantzen sier til Journalisten at hun ikke kjenner til bakgrunnen for møtet, utover temaet som står i innkallingen. Hun mener det er helt greit at AU samles dersom det er behov for å drøfte situasjonen NJ har kommet i.

– Det er for å forsikre at ingen synes det er utfordrende.

– Er dette noe å drøfte i AU?

– Når situasjonen er at noen kan være urolige, så kan jeg godt forsikre de i AU som er bekymret for dette at NJ kommer til å jobbe som normalt selv om vi har to kandidater til ledervervet.

– Men er ikke det noe som heller hører hjemme i landsstyret?

– Det kan godt være at dette skal videre til landsstyret og snakkes om der, men det vet jeg ikke all den tid jeg ikke kjenner til bakgrunnen for at det er innkalt til AU-møte.

– Dersom noen har behov for at vi forsikrer om at NJ følger opp jobben vi skal gjøre, så er det jo greit å forsikre organisasjonen om det.

Naturlig

AU-medlem Finn Våga uttrykte seg sterkt kritisk til Hege Iren Frantzens kandidatur til ledervervet i NJ, da saken ble kjent nylig. Våga sier til Journalisten.no at det ikke er han som har tatt initiativet til AU-møtet 20. september.

– AU har mange møter og tett kontakt mellom landsstyremøtene. Også møter som ikke står i møtekalenderen. Da er det ledelsen som kaller inn. Jeg har ikke bedt om noe møte.

Våga legger til at han ikke har mottatt noen saksliste for møtet 20. september. Denne ligger imidlertid ute på NJs hjemmesider.

– Jeg har fått et varsel om dette møtet. Men jeg vet ikke hva temaet for møtet er.

Våga sier at han ser det som ganske naturlig at AU møtes for å diskutere at det nå er to lederkandidater i NJ.

– Vi må sørge for at ledelsen fortsatt jobber godt sammen. Alle har et ansvar for ro i organisasjonen. De gode diskusjonene i AU og LS må fortsette. Arbeidsoppgavene i AU er større enn noen gang før, og det krever tett kontakt og kommunikasjon.

Våga poengterer også dette:

– Selv kommer jeg uansett til å jobbe for å støtte den sittende ledelsen. Også etter valget på neste landsmøte, uansett hvem som går seirende ut der.

Bør bli tema i LS

AU-medlem Stein Sneve sier han mener det er greit å diskutere valgkampen. Han sier at han ikke har noen problemer med at samarbeidsforholdet og ledelsen fram til landsmøtet blir tema i AU.

– Men det kan være greit å få dette drøftet i LS også. Det er greit at vi tar debatten både i AU og LS, sier Sneve, som uansett er i Oslo-området tirsdag kveld i forbindelse med en samling på Gardermoen i konsernlaget NJ Amedia.

Britt Ellen Negård fra samme mediekonsern er forsiktig med å uttale seg om AU-møtet, fordi hun kun har sett innkallingen. Hun sier at hun syns det er vanskelig å vite hva de som har innkalt til møtet vil.

– Men jeg vil stille til møtet for å høre hva de vil, sier Negård.

Kampvotering?

Tidligere år har NJs valgkomité stort sett avklart lederduoen før jul. Hva som vil skje nå i den for NJ nye og ukjente situasjonen, vet ingen. Fristen for å melde kandidater til landsstyret er 21. februar og valgkomitéen har frist med å legge fram sin innstilling til nytt landsstyre samme morgen som valget skal skje. Komitéen gjør en liste over kandidater kjent 7. mars.

Men det er naturligvis også anledning for å fremme motkandidater under selve voteringen.

Powered by Labrador CMS