Tom Egeland har 6 spørsmål til norske redaktører. Klarer dere å gi gode svar?

Hvilke rammer har redaksjonene når de bruker Facebook som plattform for publisering og debatt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det er gått to uker siden Facebook slettet Tom Egelands første post. Og det er knapt et døgn siden han igjen fikk delta i nettsamfunnet etter å ha blitt skjøvet ut i «kulden» i 24 timer. Hans forbrytelse var å dele Dagsavisens artikkel hvor Kim Phuc, Napalm-jenta, kommenterer Facebooks opptreden.

Her kan du lese Egelands gjennomgang av bildet og kampen mot Facebook på Forfatterforeningens nettsider.

Onsdag kveld ble det kjent at også Gunnar Stavrum ble stengt ute fra Facebook i et døgn etter å ha postet en lederartikkel som var sterkt kritisk til nettsamfunnets håndtering. Illustrasjonen var Nick Uts ikoniske fotografi fra Vietnamkrigen.

– Jeg ser ingenting i selve kommentaren som skulle være i strid med deres retningslinjer, men de er arrogante nok til å sende meg lenke til disse. De sier ingenting om hvorfor innlegget er fjernet og har stengt meg ute i 24 timer uten forsvarsel, sier Stavrum til Journalisten.

Journalisten fikk også et av sine innlegg slettet da vi for to uker siden tok tak i Facebooks sletting av bilder og trusler om å stenge ute brukere. Dagen etter valgte vi å stille spørsmål rundt slettingen, men Nick Uts fotografi valgte vi å legge et slør over slik at artikkelen ikke skulle bli slettet igjen.

Etter å ha blitt utestengt har Tom Egeland mottatt mange støtteerklæringer fra norsk presse og norske redaktører.

– Jeg tviler ikke et øyeblikk på de grunnleggende holdningene i denne saken. Men jeg sitter like fullt igjen med noen ubehagelige spørsmål, sier Egeland, og bruker Journalisten til å stille norske redaktører følgende 6 spørsmål:

1) Forplikter også norske redaktører seg til å underordne seg Facebooks generelle regelverk, eller står de friere enn oss vanlige brukere?

2) Hvordan avveier redaktørene egne redaksjonelle vurderinger og konklusjoner i de tilfellene der publiseringen strider mot Facebooks regelverk? Helt konkret: Hvis et medium skulle ønske å publisere Nick Uts bilde av Kim Phúc - hvordan ville de gå frem for å legge ut lenke til saken og bildet på Facebook? Ville de underkaste seg Facebook-regelementet og droppet bildet i lenken, eller ville de publisert det og godtatt at Facebook slettet det (og i ytterste konsekvens stengte profilen)? Og hva tenker de om det?

3) Hvordan stiller redaktørene seg til at Facebook kan overprøve deres redaksjonelle skjønn og slette lenker, bilder og kommentarer som ellers er godtatt av nyhetsmediets ansvarlige redaktør, men som strider mot Facebooks regelverk?

4) Hvilke prinsipielle problemer ser de ved at Mark Zuckerberg de facto overtar som oversjefredaktør på mediets Facebook-plattform?

5) Vil norske redaktører som følge av debatten revurdere sitt samarbeid med Facebook?

6) Har redaktørene noen mulighet til å påvirke Facebook til å tilpasse seg europeiske standarder?

Powered by Labrador CMS