Leder Line Finnøy Bakken i Arbeiderbevegelsens Presseforbund (APF) sier det opptil medlemmene selv om de vil streike eller ikke. Foto: APF

Journalistene streiker ikke

Det gjør imidlertid NRKs tverrfaglige fagforening.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Norsk Journalistlag (NJ) støtter målet med onsdagens politiske streik mot regjeringens forslag om endringer i arbeidsmiljøloven. Men fagforeningens landsstyre har bestemt at egne medlemmer ikke kan gå ut i streik.

I en melding lagt ut på NJs nettsted heter det at foreningen tradisjonelt sett er tilbakeholdne med å delta i politiske aksjoner på grunn av medlemmenes dobbeltrolle som arbeidstagere og som journalister som skal dekke arbeidslivet. Foreningen vil istedet jobbe mot forslagene overfor Stortinget og regjeringen.

– Gjennom brev og høringsuttalelser kommer arbeidsministeren og Stortingets fagkomite ikke til å være i tvil om NJs syn på forslagene. NJ lokalt og sentralt kommer selvsagt også til å fortsette sitt arbeid for at fast arbeid skal utføres av fast ansatte og for å stanse all ulovlig bruk av midlertidig arbeidskraft, sier NJs leder Thomas Spence.

Dobbeltrolle

Arbeiderbevegelsens Presseforbund (APF) er det eneste LO-forbundet som ikke forhandler lønn og arbeidsbetingelser for medlemmene. Det tar NJ seg av. Leder Line Finnøy Bakken i APF sier at også det forbundet støtter streiken, men at medlemmene ikke vil legge ned arbeidet onsdag, noe forbundet heller ikke kan pålegge medlemmene.

– I APF har vi inntatt synspunktet om at det er viktig å bevare arbeidsmiljølovens bestemmelser. Vi syns ikke loven skal mykes opp, sier Bakken, og forklarer hvorfor APF ikke kommer med noen oppfordring til politisk markering for medlemmene:

– Det har å gjøre med at forbundet består av journalister og redaktører. Det er naturlig for de fleste journalister å forholde seg passiv i slike politiske streiker. Vi kan ikke forplikte medlemmene til å innta et standpunkt i denne saken samtidig som de skal dekke den. Det får være opptil den enkelte medarbeider. Og jeg ser ikke noe i veien for at de som ønsker å gjøre det, kan gjøre det.

Hun kjenner ikke til at medlemmer likevel vil gjøre dette.

Bakken sier hun ikke har oversikt om andre medier kan bli rammet indirekte gjennom streik blant andre forbund.

Vil ikke ramme NRK

LO-forbundet Norsk Tjenestemannslag organiserer rundt 830 medarbeidere i NRK, inkludert Kringkastingsorkesteret. Av disse er opp mot 500 redaksjonelle medarbeidere, forteller leder Ingvild Fjæreide i NRK.

- Det her er en streik som ikke skal ramme arbeidsgiver i særlig utstrekning. Vi går ikke fra sendinger eller fra kritisk. Kritisk bemanningen blir igjen på NRK, sier hun.

Fjæreide forklarer at det selvfølgelig er slik at de som er ute og filmer fra demonstrasjonene skal få gjøre jobben sin, slik at tema blir belyst.

Mest tror hun demonstrasjonen vil påvirke arbeidsdagen til en del i morgen, som må ta igjen tiden de har brukt på demonstrasjonen.

- Dette er et veldig viktig forslag å motvirke blir en realitet. Vi også har lengre åpningstider med stadig større press på å ta flere helgevakter og mer kveldsarbeid. Vi ser at arbeidsgiver gjerne vil ha oss på jobb også utenfor normalarbeidsdagen.

Forslaget om å lempe på bestemmelsene om midlertidig arbeid er hun også motstander av. Fjæreide mener det ikke vil være noen god vei inn i arbeidslivet, heller vil det være vei inn i et mer usikkert arbeidsliv.

Hun understreker at dette handler om hele det norske arbeidsliv og hvordan dette skal fungere i tiden fremover.

Direktesendinger

YS-forbundets NRKs Tverrfaglige forening (TF) organiserer bredt blant alle som mottar lønn fra NRK. Foreningen har 750 medlemmer og den største enkeltgruppen er journalister. Men også sjåfører, kokker, produksjonsledere og ingeniører rundt om i NRK er organisert.

Foreningen har oppfordret sine medlemmer til å delta i den politiske streiken, forteller leder Tor Egelien og understreker at dette ikke er en konflikt med arbeidsgiver.

– Der hvor det oppstår eventuell konflikter med ledelse, oppfordrer vi de ansatte til ikke å ta krangelen med ledelsen, men heller å kontakte oss, sier Egelien og legger til at det har vært noen småting, men ingen store problemer.

– Hva oppfordrer dere medlemmer som eventuelt jobber med direktesendinger når streiken begynner til å gjøre?

– Det tar vi når vi kommer dit.

Egelien forteller han kan huske to politiske streiker. Under den politiske streiken i 1995 da det ble markert mot Frankrikes prøvesprengninger på Bikini-atollen førte diskusjoner med daværende kringkastingssjef Einar Førde til at det var stille i radiosendingene i fem minutter.

Bråk i 2002

Da NJs landsstyre i 2002 vedtok å delta i en politisk streik – også den gang mot midlertidighet – ble det protester og trusler om utmelding. I NRK varslet flere klubbmedlemmer at de ville melde seg ut av Journalistlaget dersom det kom til streik.

Den gang ble NJ reddet av Arbeiderpartiet som fikk regjeringen til å skrinlegge forslaget. NJ-ledelsen tok senere selvkritikk for vedtaket.

Les også: Protesterer mot politisk streik

Powered by Labrador CMS