Marius Helge Larsen (t.v.), Fredrik Ljone Holst og Stian Johnsen på "Europa-desken" hos det australske nyhetsbyrået AAP. Trine Andersen var ikke på vakt. Foto: Privat

Nattarbeid på lyse dagen "down under"

Verden er snudd på hodet for fire medarbeidere i NTB.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I hele september har de sørget for at NTB er operativ mens det er natt i Norge. På fritiden nyter de et behagelig australsk klima, mens vinteren er i ferd med å melde sin ankomst i Norge.

– Jeg har gått i shorts og t-skjorte på alle fridagene. Det er vår her nå og temperaturen kommer til å stige en del når det snart blir sommer, sier Fredrik Ljone Holst (39).

Han er teamleder for NTB-gjengen som satte seg på Australia-flyet i slutten av august for å etablere nyhetsbyråets “lokalkontor” i Sydney. I tillegg til Holst er følgende på plass:

Trine Andersen (59)

Stian Johnsen (30)

Marius Helge Larsen (30)

De leverer alle typer nyheter til norske redaksjoner på alle plattformer fra sein kveld til klokka sju om morgenen norsk tid. Slik NTBs nattevakter gjorde inntil de ble erstattet av Australia-farerne. Hjemmeredaksjonen er med andre ord ikke lenger bemannet om nettene.

NTB leier kontorplasser hos det australske nyhetsbyrået AAP, som holder til i bygget midt på bildet.
Foto: Privat

Twitter og ip-telefoni

– Vi var i gang mandag 31. august og det har gått overraskende greit, uten store innkjøringsproblemer, sier Holst.

Han forteller om klassiske nattoppgaver. Det blir en del hendelsesnyheter som gjerne overtas fra kveldsskiftet i Oslo. I tillegg skriver nattarbeiderne en del sitatsaker fra de ferske papiravisene her hjemme.

Vi overvåker nyhetsbildet
og tar telefonrunden
til politiet

– Vi benytter både eaviser og avisapper, samt Buy and Read når det gjelder lokalavisene. Vi overvåker nyhetsbildet, følger med på Twitter og tar telefonrunden til politiet. Det skjer ved hjelp av ip-telefoni, sier Holst.

Tre av de fire NTB-medarbeiderne leier hver sin leilighet inne i Sydney sentrum. De har 20 minutters pendling med lokaltog ut til arbeidsplassen i lokalene til det australske nyhetsbyrået AAP. Fjerdemann bor i nærheten av AAPs hovedkvarter.

– AAP har tatt veldig godt imot oss og er svært behjelpelige, konstaterer Holst.

Fire ukers turnus

Sydney-redaksjonen jobber i fire ukers turnus, som innebærer vakt annenhver helg. Derimot slipper de arbeid på australsk kveldstid.

– Nå har vi vært gjennom den første turnusen og fått prøve alle de varierte oppgavene. Vi er to på jobb hver helg og jeg synes det har gått greit, sier Holst.

På ukedagene er den første av medarbeiderne på plass klokka 06.30 lokal tid, det vil si 22.30 her hjemme. Første oppgave er overlevering fra kveldsskiftet i Oslo. Halvannen time seinere er to til i sving i Sydney.

Kundene har etterspurt
mer stoff om nettene
og tidlig på morgenen

Nyheten om at NTB vurderte å flytte medarbeidere til Australia ble kjent i desember 2013. Publisher Pål Bjerketvedt sa til Journalisten at det ikke var noe å spare i kroner og øre på å flytte nattevaktene til Australia. Nå sier han:

– Det viktigste for NTB er at vi nå kan tilby kundene våre mer nyhetsstoff – og mer mangfoldig innhold – om nettene og tidlig på morgenen. Det har kundene etterspurt. Vi var godt forberedt, etter en lang planleggingsfase, og det har vært en smidig overgang med få innkjøringsproblemer.

Det er tidlig å konkludere allerede etter en måned, men NTB-sjefen er godt fornøyd så langt.

– Vi har kjempeflinke medarbeidere der nede som har innfridd forventningene i løpet av de fire ukene. Kvalitet og mangfold har vært et vesentlig poeng med satsingen.

Klubben skeptisk

Redaksjonsklubben har derimot ikke vært overvettes begeistret for planene.

– De skal ikke jobbe som utenrikskorrespondenter, men jobbe opp mot et norsk nyhetsbilde. Faglig tror vi det blir en svekkelse, uttalte daværende klubbleder Nina Haabeth til Journalisten.no.

I januar i år ble det kjent at kun tre personer hadde søkt på de fire jobbene i Australia.

– Det skjønner jeg godt, sier Haabets etterfølger som klubbleder, Grethe Brandsø.

NTB-ledelsen bestemte seg derfor for å lyse ut på nytt.

Vi må bare akseptere
at Sydney-avdelingen
nå er etablert

Brandsø sier dette om Sydney-satsingen:

– Vi hadde nattevakter i NTBs redaksjon som var dedikerte og som trivdes. Vi må bare akseptere at Sydney-avdelingen nå er etablert og på plass. Medarbeiderne der er også våre medlemmer. Det er flinke folk og vi har tillit til at de leverer en god tjeneste.

Ifølge Brandsø har det vært noen tekniske innkjøringsproblemer, og også kostnadsnivået i Sydney bekymrer klubben.

– Betingelsene for medarbeiderne er gode, men det er ikke tvil om at det er dyrt å leie bolig der. Jeg har imidlertid inntrykk av at de fire trives og har det bra, og at samarbeidet med hjemmeredaksjonen nå ser ut til å gå greit.

Svenskene kommer

NTBs medarbeidere er del av et stort europeisk nattevaktmiljø. Flere europeiske aviser og nyhetsbyråer har etablert seg med samme type tjenester. Danske Ritzau flyttet nattproduksjon til Sydney i 2013, mens det svenske nyhetsbyrået TT er i ferd med å etablere Sydney-redaksjon nå i høst.

– Svenskene flytter inn sammen med oss andre europeere som holder til hos AAP. Bordflaggene er allerede på plass på pultene deres. Vi er til sammen 25-30 fra Europa, blant dem fire finner, fire dansker og omtrent like mange belgiere, sveitsere og tyskere, forteller Holst, som understreker at det er verdifullt å kunne utveksle informasjon med utenlandske kolleger.

– Hva har vært de største utfordringene ved å komme i gang?

– Jeg er jo litt partisk, men synes faktisk det har vært få utfordringer. Det har gått greit. Én ting vi har merket oss er hvor bortskjemt vi er med høy internetthastighet hjemme i Norge. Det går ikke alltid like fort her. I det hele tatt er vi langt framme teknologisk i Norge.

NTB-medarbeiderne har upåklagelig utsikt over Sydneys skyline fra kontoret.
Foto: Privat

Ny mann i februar

De fire NTB-medarbeiderne reiste ut for en periode på inntil to år, men allerede i slutten av februar neste år blir det mannskapsskifte. Da reiser Trine Andersen hjem og Dag Kjørholt blir neste reporter på NTBs Sydney-kontor. Kjørholt skal være i Sydney i 3 måneder.

– Det var planlagt at en av oss skulle være kort tid her nede. Trine fikk med seg vår og sommer hjemme i Norge og møtte våren i Sydney. Hun får også oppleve den australske sommeren før hun reiser hjem til norsk vår igjen. Det er jo bra uttelling, sier Holst.

Powered by Labrador CMS