Tor Olav Mørseth har hatt flere flinke folk fra Høyskolen Kristiania hos seg i Adresseavisen. Arkivfoto.

Tor Olav Mørseth synes det er trist at landets tredje største by står uten journalistutdanning

Også NJ Student-leder Trude Furuly reagerer på Høyskolen Kristianias vedtak om avvikling. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag ble det kjent at Høyskolen Kristiania avvikler journalistutdanningen i Bergen, samt hele skolen i Trondheim. Dette vil skje ved en utfasing over to år, så de som allerede er studenter ved skolene får fullføre utdanningen sin. Men det vil ikke bli nye opptak. 

Journalistutdanningen i Bergen avvikles på grunn av lave søkertall, mens situasjonen ved Trondheim-skolen også skyldes lav lønnsomhet.

I Bergen er det fortsatt mulig å studere journalistikk ved Uniiversitet i Bergen. Men Trondheim vil etter sommeren 2019 stå uten journalistutdanning.

Trist for Trondheim

Sjefredaktør Tor Olav Mørseth i Adresseavisen forteller at de har hatt flere dyktige folk hos dem fra Høyskolen Kristiania, og at skolen har utdannet en del dyktige journalister.

– Sånn sett er det trist at de nå forsvinner, for landets tredje største by bør ha plass til en journalistutdanning. For oss i Adresseavisen er det viktig å ha en slik utdanning tett på, siden det gir en god mulighet til å plukke opp talenter. 

Så vet ikke Mørseth hvor mange som har søkt journaliststudiet, men han har forståelse for at en privat utdanningsinstitusjon ikke kan drive videre uten et økonomisk grunnlag, selv om han synes det er trist. 

– Hva betyr det for lokaljournalistikken i Trondheim?

– Det er vanskelig å si hva det betyr for journalistikken lokalt, men det er iallfall ikke positivt. Og så betyr det at vi må bli enda flinkere til å finne de gode talentene utenfor journalistutdanningene. 

Trude Furuly er leder for Norsk Journalistlag Student. Foto: Glenn Slydal Johansen

Dårligere mangfold

Leder Trude Furuly i NJ Student er opptatt av mangfold og at det finnes forskjellige utdanninger på forskjellige steder i landet. Hun synes dette er synd for Trondheim som by og for redaksjonene som holder til der. 

– At to journalistutdanninger forvinner på samme dag er synd. Jo færre utdanninger, jo dårligere mangfold. Vi trenger journalister med ulik bakgrunn og forutsetninger. Og vi trenger også journalister i fremtiden, sier hun.

Hva dårlig opptak hos skolene skyldes kan hun bare spekulere i, men viser til at det har vært vanskelige tider for bransjen. Likevel var det solide tall i fjor. Det at skolene avvikles mener Furuly kan være en defensiv utvikling samtidig som bransjen er under press. 

Furuly håper skolene nå legger til rette for at dette ikke påvirker studentene som allerede går der. Dette bekreftet studieleder Lars Richard Bache for journalisutdanningene tirsdag. 

Da uttalte han at de nå må sørge for at utdanningene over de neste to årene vil holde den kvaliteten de skal holde. Og at de som studerer journalistikk vil få et vitnemål fra Høyskolen Kristiania uavhengig hvilken av skolene de studerer på. 

 

Powered by Labrador CMS