Peter Raaum. Foto: Sveinung Uddu Ystad / Dagbladet
Peter Raaum. Foto: Sveinung Uddu Ystad / Dagbladet

– Vi skulle ikke brukt tittelen

Dagbladet beklager forsiden om Tjostolv Molands psykiske tilstand.

Publisert Sist oppdatert

Dagens forside i Dagbladet har skapt sterke reaksjoner blant twitrere og mediefolk. Journalisten har mottatt flere henvendelser fra folk som reagerer svært negativt på at avisen slår opp fire bilder av Moland i retten, med tittelen «SE så syk han er.»

Riktig?

I Dagbladets redaksjon er debatt- og kulturredaktør Peter Raaum delvis enig i kritikken. Han understreker at oppslaget har to sider ved seg: bildene og tittelen.

– Hovedtittelen på førstesiden er umusikalsk, den burde ikke stått på trykk. Dette er ikke en type tittel vi bruker på denne type saker. Det er ikke noe å diskutere og bare å beklage, sier han.

Raaum mener at spørsmålet om det var riktig å publisere bildene av hvordan Moland framsto i retten onsdag,er åpent.

– Det mener vi det er. Slik den saken står nå er det hans psykiske tilstand som er kjernen. Vi mener disse bildene og uttalelsene fra dem som er nær ham underbygger at vi har med en mann som er syk å gjøre, sier Raaum og mener at konklusjonen da er at han umulig kan få en rettferdig rettssak.

Viktig

Dagbladet er ikke eneste som har publisert bildene fra retten. VG har de samme bildene over midtsidene sine i torsdagens utgave. TV 2-profil Fredrik Græsvik forteller i bloggen sin at de satte kamera rett på Moland og sendte direkte.

– Var det riktig? Er det etisk forsvarlig å vise direkte nærbilder av en mann som er i ferd med å miste grepet? Det er det forskjellige meninger om også i vår redaksjon. Svaret er ikke enkelt, skriver Græsvik på sin blogg.

Dimensjon

Moren til Tjostolv Moland uttaler seg til Dagbladet i dag om hvordan hun oppfatter sønnens tilstand ut fra bildene.

Raaum forteller, gjennom reporteren som har snakket med moren, at hun ikke har reagert direkte på forsiden, og at hun skal ha forståelse for at bildene er blitt trykket.

– Hun finner bildene svært opprørende, men de viser en dimensjon av saken: Familien er i en fullstendig maktesløs posisjon, sier Raaum.

Journalisten har forsøkt å komme i kontakt med Tjostolv Molands mor for å høre hvordan hun oppfatter forsiden, men har så langt ikke lyktes med dette.

Grenser

I Kongo er advokat Morten Furuholmen fullt opptatt med å følge Moland til sykehuset. Han forteller at han ikke har hatt noen diskusjon om bruken av disse bildene, eller at han har hatt noen mulighet til å kommentere dem.

Furuholmen gjør det klart at han ikke har sett forsiden, men har fått den beskrevet, og at han reagerer ut ifra dette.

– Jeg synes kanskje Dagbladet har gått langt i å kapitalisere på hans sykdom, blant annet ved å gjengi uttalelser han har gitt i psykotisk tilstand. De burde forholdt seg til sykdommen som helhet og ikke spekulere i galskapen. Og jeg synes Dagbladet har gått langt over grensen med forsiden i dag.

Powered by Labrador CMS