Margrethe Håland Solheim ledet sesjon om nedbemanning og omorganisering sammen med Lars Døvle Larssen.
Foto: Marte Vike Arnesen
Nedbemanning i mediebransjen
TV 2-klubbleder: – Veldig mange er utrolig usikre
Delte erfaringer fra kuttprosess med andre klubbledere.
– Vi står i det som kan bli en nedbemanningsprosess, sa Margrethe Håland Solheim da hun ledet en sesjon om nedbemanning og omorganisering under tillitsvalgtsamlingen Styrkeløft onsdag.
Solheim er leder for redaksjonsklubben i TV 2.
Foran et rom fullt av andre NJ-klubbledere fortalte Solheim om hvordan hun har jobbet med prosessen som har pågått og pågår i TV 2, som skal kutte 400 millioner kroner.
I morgen torsdag har mediehuset innkalt alle ansatte til allmøte.
– Rare dilemmaer
Solheim la ikke skjul på at det er en spesiell situasjon å være både tillitsvalgt, ansatt og kollega samtidig i sånne prosesser.
– Det oppstår noen rare dilemmaer når jeg vet absolutt alt som kommer til å skje i TV 2 framover, og ingen andre vet noe som helst. Veldig mange er utrolig usikre og halvdesperate etter svar, og jeg kunne ha bekreftet eller avkreftet mye, men det kan jeg ikke gjøre, beskrev hun.
Solheim har tatt noen grep i situasjonen, og fortalte at hun har bedt om eget kontor for å kunne fokusere mens prosessen pågår.
– Da slipper man litt av det snakket som foregår i åpent landskap.
– Eneste objektive kriterium
Solheim la fram noen tommelfingerregler for enhver klubbleder som skulle havne i en lignende situasjon: Vær kritisk til tallgrunnlaget ledelsen opererer med, jobb for frivillige løsninger og stå knallhardt på at «ansiennitetsprinsippet» skal gjelde under nedbemanning.
Hvis kompetanse får bli gjeldende for utvelgelsen av hvem som får beholde sine stillinger, legger man opp til store problemer, mente både Solheim og Amedia-tillitsvalgt Lars Døvle Larssen som hun ledet sesjonen sammen med.
At tillitsvalgte holder fast ved ansiennitetsprinsippet er avgjørende for at nedbemanning blir siste utvei for arbeidsgiver, og at sluttpakketilbud blir så gode som mulig, understreket begge.
– Ansiennitet er det eneste objektive kriteriet. Kompetanse er vanskeligere å vurdere på en objektiv måte, sa Solheim, som samtidig berømmet TV 2-ledelsen for ryddighet og åpenhet i den pågående prosessen.
Rett til selvstendig oppfatning
Solheim fikk støtte i budskapet fra Lars Døvle Larssen, som selv delte fra sin lange erfaring som tillitsvalgt i Amedia-systemet.
– Man må begynne med å ettergå tallene, og hele veien huske å ettergå behovet for å kutte hoder, sa Larssen, før han la til:
– Og husk: Vi har all rett til å ha en selvstendig oppfatning av hvordan det står til med bedriftens økonomi, og hva som eventuelt må gjøres for å rette opp i den.
Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.