VALGSTABEN: Jan-Erik Larsen, Mah-Rukh Ali, Tor Mikkel Wara, Arill Riise og Kristin Clemet. Foto: Kjell Persen, TV 2

Mener TV 2 er udemokratisk

Debattveteran Per Ståle Lønning oppgitt over at småpartiene utestenges fra partilederdebattene.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Lønning, som har mangeårig erfaring som ordstyrer i debatter på TV 2, TVNorge og NRK, mener det er et demokratisk problem at bare de etablerte partiene slipper til, skriver Klassekampen. (Saken er ikke publisert på nett).

Også NRK er gjentatte ganger blitt kritisert for det samme.

Slipper ikke til

Bakgrunnen for Lønnings kritikk er at småpartier som Miljøpartiet De Grønne og Rødt får ikke være med i TV 2s partilederdebatter før valget, mens NRK slipper dem til denne gangen.

– Mediene stiller seg i veien for større politisk mangfold i Norge. Det er nesten litt utrolig, sier Lønning til Klassekampen

Han peker på at partilederdebattene har hundretusener av seere og er en viktig informasjonskilde for velgerne.

– Det er udemokratisk at mediene er med på å motarbeide mangfold i norsk politikk, mener han.

Innpass hos NRK

Ingen av de mindre partiene slipper i år til i TV 2s debattprogrammer. NRK slipper derimot til Miljøpartiet De Grønne og Rødt til på den avsluttende partilederdebatten, men ikke på åpningsdebatten.

Prosjektleder for TV 2s valgkampdekning,  Ronny Oksvold, opplyser til Klassekampen at de kun slipper til partier som i dag sitter på Stortinget på de to partilederdebattene. Oksvold viser til at småpartiene får anledning til å være med i andre valgprogrammer, blant annet i en partilederutspørring.

Stadige klager

Samme tema har vært oppe en rekke ganger tidligere, etter klager fra misfornøyde småpartier. NRK har praktisert liknende kriterier for deltakelse i  partilederdebattene. Kriteriene sier blant annet at partiene må ha vært representert på Stortinget i siste periode, stiller lister i alle fylker og har bred politisk gjennomslagskraft.

13 partier stiller lister i samtlige fylker til årets stortingsvalg, inkludert Demokratene, Kystpartiet, De Kristne og Piratpartiet.

Endret NRK-plakaten

Daværende kulturminister Trond Giske  endret NRK-plakaten i 2009, for å sikre småpartiene tilgang til NRKs valgsendinger. Endringen ble gjort for imøtekomme en dom fra menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, som pålegger Norge å åpne for politisk tv-reklame.

Pensjonistpartiet beskyldte NRK for å utestenge partiet på ulovlig vis i valgkampen samme år. Daværende nyhetsredaktør Jon Gelius tilbakeviste kritikken fra småpartiene og viste til at NRK legger de samme kriteriene til grunn for utvelgelse som før. Kriteriene går på partiets størrelse ved forrige valg og antall fylker hvor partiet stiller lister.

– Det er ingen partier som har frikort til NRK. I alle våre valgsendinger og debattprogrammer vurderer vi hvilke partier som er interessante ut fra tema som tas opp, sa Gelius.

Powered by Labrador CMS