Kunstgressprosjektets utvikling en oppmuntring til de som jobbet hardt og lenge med satsingen, sier redaktør Vegard Jansen Hagen.

TV 2 Sport-avsløring fra 2019 får konsekvenser – selskap etterforskes for svindel 

– Kunstgress gikk fra å være redningen for norsk fotball og utelukkende jubalong, til at man fikk belyst de miljømessige konsekvensene, sier sportsredaktør Vegard Jansen Hagen. 

Publisert Sist oppdatert

I 2019 vant TV 2 Sporten Skup-diplom for sitt graveprosjekt «Kunstgressbløffen». Journalistene bak prosjektet avslørte blant annet at norske kunstgressbaner var kommet på avveie, og at selskap som håndterte utgåtte baner ikke fulgte reglene.

Fem år etter får nå prosjektet langtrekkende konsekvenser, og selskapet bak skandalen etterforskes av EU for svindel og misbruk av europeiske bærekraft-midler.

–  Tar tid

Det er ikke hver dag TV 2s sportsredaksjon ender opp med en sak som går helt til påtaleinstansen i EU. Det sier en av journalistene bak kunstgressprosjektet, Trine Melheim Næss. Hennes uttalelser om saken ble nylig gjengitt av den estiske kringkasteren ERR, som har dekket saken. 

– Det er først og fremst artig, og det viser at gravejournalistikk ikke nødvendigvis får konsekvenser fort, men at det kan ta litt mer tid enn man håper på når man er i blodtåka, sier Melheim Næss om at det nå pågår en etterforskning av det estiske selskapet ASIE.

Hun forteller at prosjektet var svært komplekst, foregikk på tvers av landegrenser, og innebar å undersøke selskaper det var vanskelig å få oversikt over i åpne kilder man vanligvis bruker.

Nye metoder

– Det kan ta litt mer tid enn man håper på når man er i blodtåka, sier Trine Melheim Næss.

–  Vi var en nyoppstartet gruppe og måtte tenke mye på metoder vi kunne bruke for å bekrefte eller avkrefte hypoteser vi hadde. Det er jo morsomt å se at det ikke bare var spennende saker som skapte debatt i Norge, men faktisk også får konsekvenser for de som velger å misbruke midler som egentlig skal gå til gode formål, slik vi beviste, sier hun.

Kunstgressbransjen var relativt ubeskrevet på den tiden, og Melheim Næss tror folk fikk øynene opp for baksiden av å installere tusenvis av kunstgressbaner.

– Det var ingen enkel sak med tanke på tilgang, og en intens jakt på enkelte av kildene. Da er det gøy at det blir pay off i andre enden. Det er også noe av det gøyeste vi som jobba med det har gjort.

– Utelukkende jubalong

Sportsredaktør i TV 2, Vegard Jansen Hagen, sier til Journalisten at kunstgressprosjektets utvikling først og fremst er en oppmuntring til de som jobbet hardt og lenge med satsingen.

– Vi var tidlig ute med å kritisere kunstgressboomen i 2019. Det ble ingen umiddelbare konsekvenser, men gradvis har vi sett at disse reportasjene er referansepunkt for det som har skjedd.

Problematiseringen gjorde at kunstgress gikk fra å være redningen for norsk fotball og utelukkende jubalong, til at man fikk belyst de miljømessige konsekvensene, sier Jansen Hagen.

– Det var et veldig solid prosjekt, spesielt metodebruken, og det lå elementer av klassiske nyhetssaker her med ekte bad guys, som gjør at saken forrtsatt er aktuell og får enda en ny utvikling nå.

Prosjektet har skapt debatt i EU, norsk fotball, og er nå også en sak der man etterforsker selskap for svindel i stor skala, fortsetter han:

– Det er den mest tabloide utviklingen, men først og fremst er dette bevisstgjøring av noe ingen hadde lyst til å se på med kritisk blikk. Det snudde i 2019, avslutter Jansen Hagen. 

Powered by Labrador CMS