Nyhetsankerne Liza Stokke, Eva Charlotte Stenset og Christian Lagaard forsvinner fra skjermen ved nyttår. Foto: Werner Juvik

– Dette er trist

Aktueltsendingene på TVNorge har mistet nesten 15 prosent av seerne de siste årene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Mandag ble det klart at TVNorge legger ned sine nyhetssendinger fra nyttår. Kanalen har aldri hatt noen forpliktelser til å sende nyheter, men har likevel valgt å opprettholde sendingene i 18 år.

Lavere

Ifølge tall TVNorge har sendt til Journalisten falt Aktuelt 18 fra 140.000 i 2005 til 120.000 seere i snitt i fjor. Det beste året var i 2001, da fulgte i gjennomsnitt 145.000 seere sendingene.

For den senere sendingen klokken 22.30 har tallene vært noe mer stabile enn 18-sendingen. Men også denne sendingen har opplevd kraftig fall så sent som i 2002, da 154.000 så sendingene, noe som er laveste i målingen. Beste året var i 2005 med 210.000 seere i snitt. I fjor var tallet 174.000 mennesker.

Skummelt

TV 2 mister dermed fra nyttår en konkurrent på nyhetssiden. Det mener TV 2s nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther er trist. Han er bekymret over at et journalistisk kjerneprodukt nå legges ned.

– Da begynner det å bli skummelt. En ting er alskens bilag som har kommet de siste årene, men når man fjerner et kjerneprodukt blir det noe annet.

Årsæther mener det er vanskelig å si om nedleggelsen vil bety noe for seertallene på TV 2s nyhetsprogram. TV 2 nyhetene søndag skal ha hatt 808.000 seere, noe som er årsbeste for kanalen.

Korrektiv

Nyhetsredaktør i NRK, Jon Gelius, mener det er leit at Aktuelt-sendingen forsvinner over nyttår. Han mener det har vært en viktig konkurrent i nyhetsbildet.

– Jeg synes de har vært et nyttig journalistisk korrektiv og en annerledes tenkende nyhetsredaksjon. Det gjør at mangfoldet TVNorge, TV 2 og vi har stått for blir mindre. Det fordrer enda sterkere journalistisk bredde for oss som blir tilbake. Så jeg beklager at de forsvinner.

Gelius forteller at han gjerne skulle hatt TVNorge med videre som en konkurrent. NRK og TVNorge har også hatt et godt samarbeid, spesielt i forhold til TVNorges lokale nettverk gjennom samarbeidet med lokal-TV.

– Når Aktuelt har vært på sitt beste har de misunnelsesverdig klart å speile landet nesten bedre enn oss. Så har jeg sett de siste årene at det har vært litt mer utydelig profil. Og at de har slitt med små ressurser.

Powered by Labrador CMS