Rolfsen-saken behandles i Høyesterett denne uken. Arkivfoto Glenn Slydal Johansen
Rolfsen håper kildevernet vinner
Opptakene PST beslagla hos Ulrik Imtiaz Rolfsen inneholder informasjon som belyser et alvorlig samfunnsproblem, mener filmskaperens advokat Kim Gerdts.
ROLFSEN-SAKEN
• På kvelden 8. juni i år møtte PST opp hjemme hos filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen og tok beslag i minnepinner og harddisker som inneholder opptak fra en dokumentarfilm om det islamistiske miljøet i Norge.
• Opptakene viser blant annet en 18-åring på vei til Landvetter flyplass i Göteborg sammen med islamisten Ubaydullah Hussain. 18-åringen ble pågrepet mistenkt for å skulle slutte seg til IS i Syria.
• Rolfsen klaget beslaget av upublisert materiale inn for retten, men tapte både i tingretten og lagmannsretten. Retten har bestemt at PST ikke får se gjennom materialet før saken er ferdig behandlet.
• Høyesterett behandler klagen fra Rolfsen tirsdag og onsdag.
– Filmens mål er å informere befolkningen slik at de kan ta stilling til et av vår tids største samfunnsproblemer. Jeg er overbevist om at prosjektet sprer et lys som kan være med på å sikre vår nasjon mot framtidige katastrofer, sa Gerdts da ankesaken startet i Høyesterett tirsdag.
8. juli i år kom etterforskere fra Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) på døren til Rolfsen. Der beslagla de upubliserte opptak som filmskaperen skulle bruke i en kommende dokumentar om islamisten Ubaydullah Hussain og det norske ekstremistmiljøet.
Tiltro til rettssystemet
– Det er å begrense fri presse, begrense den frie nyhetsformidlingen og muligheten til å avdekke forhold av samfunnsmessig betydning, sa Gerdts.
Oslo tingrett ga PST medhold i at de kunne se materialet. Den samme avgjørelsen landet lagmannsretten på da Rolfsen anket, selv om retten var i «sterk tvil».
Nå behandles Rolfsens anke altså i Høyesterett.
– Jeg er spent. Men jeg har tiltro til rettsvesenet, jeg har det. Det er godt at Høyesterett tar saken såpass alvorlig at de tar den til full vurdering, sier Rolfsen til NTB.
Selv sto han bak kamera da Høyesterett startet behandlingen av anken. Kanskje blir opptakene en del av dokumentaren om ekstremistmiljøet, sier Rolfsen.
Ikke forseglet
PST forseglet ikke opptakene da de ble beslaglagt, men la dem i en åpen konvolutt, stikk i strid med regelverket, påpekte Rolfsens advokat Kim Gerdts.
Opptakene på mellom 60 og 80 timer ble fraktet rett til PSTs lokaler og låst ned i en safe. Neste dag ble de forseglet og oversendt retten, bekrefter førsteadvokat Jan F. Glent.
– Materialet skulle ha blitt forseglet på stedet. Jeg vet ikke hvorfor, men det ble ikke gjort. Det er bevisbetydningen i denne saken som er viktig for oss, sier Glent til NTB.
Gerdts trakk fram at dette skaper usikkerhet om hvorvidt opptakene er blitt sett.
– Vi er klare på at vi har aldri har sett på materialet. Hadde de kommet litt tidligere med en klar påstand, så kunne man antakelig gått gjennom materialet teknisk for å se om det var gjort tilgang, sier førsteadvokaten.
PSTs side av saken vil legges fram av Glent onsdag.
Brukte egen bil
PST mener de beslaglagte opptakene er bevis for at en norsk 18-åring skulle slutte seg til ekstremistgruppen IS i Syria. 18-åringen ble pågrepet i Göteborg og er siktet for å ville slutte seg til IS, mens Ubaydullah Hussain er siktet for rekruttering til terror.
Da 18-åringen reiste til Göteborg, var det Rolfsens filmselskap Curry Films bil som ble brukt til å kjøre ham og filmteamet.
– Når man filmer med ordentlige kameraer, så trenger man ordentlig plass. Den bilen vi ble invitert inn i ble litt for trang. Vår bil er bedre egnet, og det var fotografens avgjørelse på stedet. Det har ikke kommet fram noe som tilsier at det har gjort noe med saken, sier Rolfsen.
– Kilder trekker seg
Ifølge filmskaperen har kilder trukket seg etter at de fikk vite om PST-aksjonen. Folk er blitt redde for å bli assosiert med filmen og frykter de ikke er beskyttet av kildevernet, sier han.
Rolfsen er spent på avgjørelsen fra Høyesterett om hvorvidt PST skal få se og bruke opptakene hans. En beslutning kommer først om to til tre uker.
– Jeg håper å vinne, jeg håper kildevernet vinner. I ethvert åpent demokrati er fri presse en bærebjelke. Vi er ikke siktet i saken, vi har forsøkt å informere det norske folk og synes det er galt at politiet forsøker å hindre oss, sier filmskaperen.
Les også: Rolfsen står selv og filmer rettens behandling av saken hans