Demonstranter protesterer mot det iranske regimet i Washington i oktober i fjor. De tre journalistene som er tildelt Unescos pressefrihetspris hylles for å ha skrever saker som har fått iranske kvinner til å protestere mot kvinneundertrykkingen i Iran.

Pressefrihetens dag

Unescos pressefrihetspris til fengslede journalister i Iran

Tre iranske journalister som sitter fengslet i Iran, er tildelt Unescos pressefrihetspris. Alle tre er kvinner, og en av dem soner en dom på 16 års fengsel.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Niloofar Hamedi, Elaheh Mohammadi og Narges Mohammadi ble alle tildelt Unesco/Guillermo Cano World Press Freedom Prize in absentia tirsdag kveld.

– De betalte en høy pris for sin vilje til å rapportere og få fram sannheten. Og vi ønsker å hylle dem for det og sikre at stemmene deres fortsetter å gi gjenlyd verden over til de er i trygghet og frihet, sa juryens leder Zainab Salbi da prisen ble kunngjort i New York.

Juryen påpeker at rapporteringen deres har bidratt til at kvinner gikk i bresjen for masseprotestene i Iran i fjor høst.

Narges Mohammadi er en av Irans mest kjente menneskerettsaktivister. Hun har skrevet for en rekke medier og soner nå en dom på 16 års fengsel.

Elaheh Mohammadi og Narges Mohammadi fikk internasjonal oppmerksomhet da de rapporterte om den unge kvinnen Mahsa Amini, som døde etter å ha blitt pågrepet av iransk moralpoliti for ikke å ha skjult håret godt nok og dermed ha brutt Irans strenge kleskode for kvinner.

Hamedi ble pågrepet rett etter at hun skrev om dødsfallet, mens Mohammadi ble pågrepet etter at hun skrev om begravelsen.

Iranske myndigheter anklager alle tre for å være «utenlandske agenter» og hevder de truer den nasjonale sikkerheten.

Powered by Labrador CMS