Anna Gullberg, redaktør i Gefle Dagblad. Foto: Jonas Harrysson.

Svensk redaktør drapstruet etter dekning av moské

Trussel framsatt i telefonsamtale med politiet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Redaktør Anna Gullberg i Gefle Dagblad ble truet på livet i telefonsamtaler mellom en nær slektning av imamen i en lokal moské og politiet, skriver avisen. Truslene settes i forbindelse med reportasjer om moskeens kobling til radikal islam.

I slutten av februar rapporterte Gefla Dagblad (GD) at styremedlem Ali Al Ganas hadde publisert bilder av IS-flagget på Instagram. I statusen skal det ha stått:

«Vi muslimer älskar, ärar och höjer denna flagga»

Truet på telefon til politiet

Al Ganas ble kort etter fratatt sitt styreverv i moskeen, men nåværende talsmann Rague Ali Youssouf har ikke problemer med at han delte IS-flagget:

- Det er et flagg jeg skulle kunne gått rundt i byen med. Bare fordi rasister går med Sveriges flagg, betyr det ikke at det er rasistenes flagg.

To dager senere mottok politisjefen en telefon der det ble framsatt drapstrusler mot sjefredaktør og ansvarlig utgiver Gullberg.

Den som framsatte trusselen er i nær slekt med imamen Abo Raad.

Politiet er ifølge GD tilbakeholdne med informasjon, men etterforskningsleder Börje Hjelm bekrefter at slektningen er mistenkt for ulovlige trusler. Mannen er avhørt, men det er ikke bestemt om man skal innstille på tiltale.

Gävleborgs-politiets pressetalsmann Mikael Hedström opplyser at det er høyere terskel for tiltale når trusselen framsettes i samtaler med en tredjeperson og ikke direkte overfor den trusselen gjelder.

Interessert i medienyheter? Lik Journalisten.no på Facebook og få nyhetene i strømmen din:

 

Moskeen politianmeldte avisa

Redaktør Gullberg sier til Journalisten at det har strømmet inn støtteerklæringer siden Gefle Dagblad omtalte truslene. Hun oppfatter dem som skremmende.

- Jeg ble opprørt og redd da jeg fikk høre om dem fra politiet.

- Hvorfor tror du mannen kontaktet politiet?

- Det vet jeg ikke, men moskeen har politianmeldt oss flere ganger tidligere. Anmeldelsene er henlagt, men jeg tror moskeen har kontinuerlig kontakt med politiet.

Saudisk forbindelse

Abo Raad er opprinnelig fra Irak. Han kom til Sverige for rundt 20 år siden fra Saudi-Arabia, der han utdannet seg til imam. Moskeen Al-Rashideen er Gävles og distriktets klart største. Den tilhører sunni-islam og samler muslimer fra mange opprinnelsesland.

Gävle kommune har rundt 100.000 innbyggere. Det finnes et par mindre moskeer i selve byen. 

Gefle Dagblad har skrevet en rekke artikler om moskeen og samarbeider med frilansjournalisten Magnus Sandelin. Han har tidligere arbeidet for SVTs Uppdrag Granskning og skrevet boka «Jihad- svenskarna i de islamistiske terrornätverken i Sverige».

Samarbeidsartiklene finnes på Sandelins blogg og avisas dekning er lenket opp i de fleste av GDs artikler, som i denne om moskeens ekstreme standpunkter.

LES OGSÅ: Redaktøren i Gefle Dagblad om hvorfor avisa gransker moskeen.

Powered by Labrador CMS