Bodø-studenter vil ha praksis i sør
Journaliststudenter i Bodø kritiserer Høgskolen for stivbent praksisregelverk og nordnorsk lokalpatriotisme.
– Ledelsen er mer opptatt av at vi skal bo blant løvetann i Nord-Norge enn å få oss jobb, sier Morten Hegseth, 2.-årsstudent ved journalistlinja i Bodø. Det er framfor alt misnøyen med reglene for praksisplasser som får mange studenter i Bodø til å reagere.
De tilsier blant annet at studentene selv ikke kan skaffe seg praksisplasser, de må ta den skolen skaffer. Videre får de ikke lov til å ha praksis i en redaksjon hvor de tidligere har jobbet. Praksisplassen skal også som hovedregel være et sted i Nord-Norge. Høyskolen har seks praksisplasser utenfor landsdelen: tre i Adresseavisen og tre i VG Nett.
Vil verne studentene
På det første punktet er praksisen tilsvarende også på andre høyskoler, men på de to siste punktene synes regelverket strammere i Bodø.
– Når det gjelder praksisplasser, har vi vært opptatt av at studentene skal være studenter og ikke bare billig arbeidskraft. Og har du vært i jobb i en redaksjon, så er det større sannsynlighet for at du glir inn i en «ordinær journalistrolle» enn om du kommer til et nytt sted som vi er i tett dialog med, forklarer Lisbeth Morlandstø, førsteamanuensis ved Senter for journalistikk i Bodø.
Praksis kan bli jobb
Det er en argumentasjon Morten Hegseth stiller seg kritisk til.
– For journaliststudenter er det veldig viktig å holde den kontakten du måtte ha med en redaksjon ved like, med tanke på seinere jobbmuligheter. Da blir det helt bakvendt at tidligere arbeidserfaring fra et sted skal diskvalifisere deg fra å ha praksis på dette stedet, mener Hegseth.
Bo i nord!
Han hevder også at «løvetannromantisering» og lokaljournalistikk gjennomsyrer hele utdanningen.
– Høgskolen har knyttet seg til Nordnorsk Redaktørforening, og inntar en veldig negativ holdning overfor storbyjournalistikk. Det virker som det er viktigere å få studentene til å bosette seg på et lite sted i nord enn å skaffe seg jobb, sier Hegseth.
Lisbeth Morlandstø kjenner seg ikke igjen i kritikken fra studentene, men innrømmer at man har fokusert mer på å lære studentene faget enn å skaffe dem jobb.
– At vi samarbeider tett med nordnorske redaksjoner er mest en praktisk ordning. De ulike journalistutdanningene har på mange måter delt landet mellom seg. Både studenter og redaksjoner har vært fornøyd med dette, hevder Morlandstø.