Flere kommuner i Hallingdal ble hardt preget da stormen «Hans» herjet for tre uker siden. I helga ble de rammet igjen.

Utfordrende arbeidsforhold for Hallingdølen:  – Journalistene har stått på helt vanvittig

– Når det først smeller er journalistene ekstremt koblet på. De leverte veldig bra i denne runden også, sier redaktør i Hallingdølen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Hallingdal har vært hardt preget av uvær denne måneden. Flere kommuner her ble noen av de mest rammede i Norge da «Hans» herjet andre uken i august. Det fikk konsekvenser som flom, ras, jordskred og evakueringer.

Men det stoppet ikke der. I helga ble de samme kommunene preget av store vannmasser etter atter tungt regnvær. Nesbyen er kanskje mest rammet og står under vann for andre gang på kort tid.

Ansvarlig redaktør Lillian Holden i Hallingdølen, med hovedkontor i Ål, mener situasjonen for journalistene i avisen er svært spesiell. Redaksjonen har hatt det hektisk med å dekke «Hans» og konsekvensene av stormen i etterkant. Så kom beskjeden om at det skulle komme mer regn i helga.

– Vi visste at det kom nedbør, men vi var nok ikke forberedt og helt bevisst på at vi skulle ha en ny situasjon med så store utfordringer. Riksveien ble stengt gjennom dalen og mange har måttet evakueres på nytt. Folk føler seg utrygge igjen og alle har blitt preget, sier Holden til Journalisten.

– Rørende

Hallingdølen publiserer papiravis tre ganger i uken og fortløpende på nett. I helgene har de vanligvis én vaktsjef og én journalist på jobb. Da beskjeden om nedbør kom i helgen og de skjønte at det var i ferd med å oppstå en ny situasjon, var det mange journalister som møtte på jobb uoppfordret. 

Redaktøren er svært imponert over innsatsen til de ansatte i avisen.

– Når det først smeller, er journalistene ekstremt koblet på. De leverte veldig bra i denne runden også, sier redaktøren og tilføyer:

– Journalistene har stått på helt vanvittig, særlig da «Hans» herjet. De jobbet dag og natt, fant måter å skrive på til tross for dårlig dekning og nett, fikk ut riktig informasjon og kastet seg rundt selv om de selv var innbyggere i en hardt rammet kommune, sier Holden.

– Viktig rolle

Alle i Hallingdølen har vært veldig løsningsorienterte til tross for alle de logistiske utfordringene som oppstod, både under «Hans» og i helgen, mener redaktøren.

Journalistene har levert saker, leserne har sendt bilder og videoer og distributørene fant alternative småveier for å få papiravisen ut til innbyggerne.

– Det er rørende å se hvordan folk har stått på og virkelig gjort en solid innsats fra alle kantene for å få ut avisen, sier Holden og påpeker dessuten at avisen har hatt svært gode lesertall denne måneden.

– Det viser lokalavisen viktige rolle og at vi har vært tett på for å få ut de viktige historiene. Vi kjenner de lokale forholdene og innbyggerne, sier hun. 

Omringet av vann

– Denne gangen går mye mer på skinner. I helga har vi hatt både internett og dekning. Det hadde vi ikke for tre uker siden, sier Hallingdølen-journalist Tor Folgerø.

Han ble både preget som journalist og som innbygger i katastrofeområdet da «Hans» herjet og da de nye vannmassene kom i helga. Det gav han erfaring for å bli bedre rustet til å dekke slike hendelser.

– Når man står uten strøm, vann, vei, internett og mobildekning, blir lokalavisen virkelig lokal. Da gjelder det å gå ut på gaten og snakke med sine nærmeste naboer. De man har gangavstand fra, sier han.

Tor Folgerø er journalist i Hallingdølen og bor i Ål.

Folgerø sitt hus i Ål ble omringet av vann for tre uker siden. Det hadde vært ras på den ene siden av hjemmet og flom fra elven på den andre. 

– Da følte jeg at jeg levde på ei lita øy. Vi satt helt fast i vårt boligfelt, og barnehagen i nabolaget ble brukt som evakueringssenter. Da dro jeg dit for å snakke med alt fra folk som hadde mistet husene sine til turister som ikke kom seg over riksveien på grunn av rasfare, sier han.

Bedre forberedt

Det er særlig Nesbyen som har blitt rammet denne gangen. Her er det fortsatt ekstreme vannmasser etter regnet i helga. Folgerø og flere kolleger ble oppringt av Hallingdølen i helga for å rykke ut og dekke den nye katastrofen. Siden har de fleste jobbet helt lokalt, mener Folgerø. Det er nemlig vanskelig å komme seg til nabobygda.

Hallingdølen-redaktøren mener at selv om vannmassene er store denne gangen også, er de fleste bedre forberedt enn sist.

Selv flyttet hun bilen sin da hun fikk beskjeden om flomvarsel før helga. Hun bor nemlig ved siden av en elv.

– Vi har lært fra «Hans». I dag har jeg vasset over elven og gått et stykke for å komme meg til bilen min, sier hun.

Powered by Labrador CMS