SUJOs senterleder, Per Christian Magnus og Regine Olsen-Hagen.
SUJOs senterleder, Per Christian Magnus, kaller Demokratibasen revolusjonerende.

Kunstig intelligens

Utvikler nytt KI-verktøy for norske lokal­journalister:
– Revolusjonerende 

– Vi ser dette som et felles løft for hele bransjen, sier Per Christian Magnus i SUJO. 

– Jeg kaller det et revolusjonerende verktøy, og ingen har protestert mot det. Jeg forstår ikke teknologien, men nytten er revolusjonerende.

Det sier Per Christian Magnus, senterleder ved Senter for undersøkende journalistikk (SUJO),  til Journalisten. SUJO har utviklet et nytt KI-verktøy, som ifølge dem selv vil hjelpe journalister med dekningen av lokalpolitikken. 

KI-verktøyet, som kalles Demokratibasen, skraper alle politiske dokumenter og varsler journalister om aktuelle temaer. 

Varsler journalisten

Redaksjonene i iTromsø, Bergens Tidende og Framtid i Nord skal starte testing av Demokratibasen allerede denne uka, ifølge Magnus, som forteller at ideen til prosjektet kommer fra Rune Ytreberg og miljøet hans i iTromsø. 

– Vi ser en veldig begeistring innad i mediebransjen og forskningsmiljøene rundt oss. Nå er det nærmest et senter under etablering hos Universitetet i Bergen, sammen med Universitetet i Stavanger og Vestlandsforskning, som skal jobbe videre med KI-delen.

Prototypen av verktøyet automatiserer innhenting av sakspapirer og underlagsmateriale til lokalpolitikk i Norge. 

Informasjonen analyseres av kunstig intelligens og lager sammendrag, bunter sammen underlagsmaterialet, synliggjør personer eller selskaper og kopler informasjonen til andre relevante databaser.

Verktøyet kan ifølge SUJO settes opp med personlige tematiske varslinger.

Lokaljournalister kan med andre ord få varsel fra verktøyet om at det for eksempel er en konkursrytter som ønsker å få gjennom en arealplan i kommunen, forteller Magnus.  

– En lokaljournalist kan dermed få inn et varsel om morgenen, og ha ferdig sak i løpet av dagen, om et tema der man tidligere hadde måttet vente på et vedtak. 

Verktøyet kopler også saker mot vedtak, slik at journalister kan holde oversikt over hvilke saker som er vedtatt eller sendt tilbake til administrasjonen. Slik kan man også holde oversikt over politiske allianser og for eksempel se hvor mange ganger Rødt stemmer likt som Fremskrittspartiet, ifølge SUJO. 

– Stor verdi for allmennheten

Fokus er i første omgang lokaljournalistene, forteller Magnus, men Demokratibasen vil ha stor nytt for den øvrige allmennheten også, mener han. 

– Den kan få mye å si for kommunalt ansatte, lokalpolitikere og prinsippet hver eneste borger. Den vil tilgjengeliggjøre kunnskap om prosessene i norske kommuner, som gir mer åpenhet og politisk engasjement.  

Målet var å få ferdig prototypen av verktøyet i forrige uke, slik at journalistene iTromsø, Bergens Tidende og Framtid i Nord få tilgang denne uka, forteller Magnus. 

Det er Rune Ytreberg og hans miljø i Tromsø som har ideen bak Demokratibasen, ifølge Per Christian Magnus.

Han trekker frem Framtid i Nord som et godt eksempel på en avis som vil kunne få helt nye muligheter med Demokratibasen. 

– De dekker fem kommuner som til sammen er på størrelse med Jylland, og har fem journalister. De er ikke fysisk i stand til å dekke lokalpolitikken ved å dekke kommunestyrene, for eksempel.  

Med det nye verktøyet vil de kunne omtale politiske saker før de blir vedtatt, og få tilgang på dokumenter mens de behandles. 

– De kan følge saker som er nyhetsverdige underveis, og på et langt tidligere tidspunkt og ikke bare referere til vedtak. Det er hovednytten nå. 

Gode signaler

Pilotprosjektet er ferdig uken som kommer, men Magnus forteller at de har fått gode signaler fra bransjen for videre utvikling av Demokratibasen, og de har tro på at finansiering blir stablet på bena og at prosjektet skaleres opp. 

– Vi har møtt stor begeistring i bransjen, fra redaktørforeningen, MBL, presseforbundet, LLA, NJ, journalister, redaktører og konsern vi har presentert for. Alle bidrar med støtteerklæringer inn mot videre finansiering. Vi ser dette som et felles løft for hele bransjen, sier Magnus. 

Han legger til at Demokratibasen skal være for alle medier og alle journalister i Norge.  Målet er at verktøyet skal kunne stå på egne ben i løpet av to til tre år.

Powered by Labrador CMS