Statsminister Erna Solberg er en av 50.000 som har prøvd seg på den alternative BT-valgomaten. Foto: Mathias Fischer

Raskeste veien i mål: Er du kommunist?

Bergens Tidendes alternative valgomat tar ti sekunder og er en vinner på nett.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Er du fortsatt usikker på hvilket parti hodet og hjertet ditt kan samle seg om i kommune- og fylkestingsvalget 14. september? En rekke valgomater i norske medier kan hjelpe deg.

Bergens Tidende har en ordinær valgomat, men har fått langt mer oppmerksomhet for sin alternative variant med humoristisk snert. Den er håndtegnet av BT-kommentator Mathias Fischer og har blitt en slager blant velgerne. Valgomaten ble lagt ut torsdag og ble en av de mest populære sakene på bt.no i forrige uke. Mandag har den passert 50.000 unike brukere og 70.000 sidevisninger.

– Mange har tatt den flere ganger, sier reportasjesjef Helge O. Svela i bt.no til Journalisten.

Det er tilstrekkelig å svare på to spørsmål for å finne ut om Rødt er det rette partiet for deg. For å avklare forholdet ditt til de øvrige partiene må du eventuelt gjennom noen flere verdivalg.

BTs vanlige valgomat har så langt registrert 17.000 unike brukere, opplyser Svela.

Prøv BTs alternative valgomat her

Faksimile fra bt.no

Skillelinjer

I motsetning til vanlige valgomater - der folk må svare på hva de mener om konkrete saker - baserer Fischers variant seg på ideologi og de store skillelinjene i politikken. Testen av dine politiske valg skjer via konkrete preferanser når det gjelder velferdstjenester, eiendomsskatt og grønne verdier. Pluss eventuelt synet på Bybanen i Bergen hvis du er borgerlig innrettet.

Partiet som peker seg ut som en klar vinner er SV, med 26 prosent. SV kommer du til hvis du mener at velferdstjenestene må drives av kommunene og grønne ting er viktig, men ikke viktigere enn alt annet.

Høyre (17 prosent) og Arbeiderpartiet (12 prosent) følger på de neste plassene. I likhet med SV gjør Rødt gjør det langt bedre bedre her enn på meningsmålingene.

Tok et par minutter

Fischer forteller til Journalisten at han fikk ideen til den alternative valgomaten i juni, da han jobbet med å finne spørsmål til BTs ordinære valgomat.

BT-kommentator Mathias Fischer er mannen bak valgomat-
suksessen. Foto: Paul Sigve Amundsen

– Da tenkte jeg at det virket veldig vanskelig å finne de avgjørende skillelinjene mellom partiene. Folk blir bedt om å svare på spørsmål om saker som flere partier kan mene det samme om. Så tok jeg bare et ark og tegnet inn spørsmålene i løpet av et par minutter.

Fischer, som er tidligere Venstre-politiker og derfor ikke deltar i BTs vanlige valgdekning, la tegningen ut på sin egen Facebook-profil og fikk stor respons der. Kolleger i BTs politiske redaksjon tente på tegningen og ville ha den med som en del av BTs valgkamp-prosjekt Brif, der redaksjonen forsøker å forklare publikum hva som er viktigst å vite. Prosjektet har fått støtte fra Fritt Ord og har som mål å gjøre det enklere å forstå den politiske journalistikken.

Tegningen ble digitalisert og dermed var et populært tilbud til velgerne født.

Ikke bare tull

Fischer understreker at valgomaten er laget med humor, men at det ikke bare er tull.

– Den viser noen kontrollspørsmål i forhold til det man ofte får av partivalg i andre valgomater, sier han.

Det har kommet klager på håndskriften hans, bekrefter Fischer med et smil. Derfor la de teknisk kyndige i BT inn en funksjon der man får opp hvert spørsmål i vanlig skrift ved å trykke på det.

Her er flere

Noen andre valgomater i sentrale norske medier:

Aftenpostens nasjonale valgomat

Aftenpostens Oslo-valgomat

Dagbladets valgomat

NRKs valgomat

I tillegg finner du kanskje liknende tilbud på nettutgaven til din regionale eller lokale avis.

Powered by Labrador CMS