Axel Falk er en av dem som har fått studieplass på mediefag ved Oslo Met. Han søkte på medier og kommunikasjon fremfor journalistikkstudiet fordi det rommer litt mer, forklarer han.Foto: Anna Stjern
Oslo Met:
– Valgte å søke på noe jeg var interessert i, fremfor å basere valget på karakterene mine
Studentene som har fått tilbud om studieplass på journalistikk- og medieutdanning på Oslo Met gleder seg til å komme i gang.
Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Mandag kom tallene fra Samorda opptak over tilbudte studieplasser til høyere utdanning. Totalt har 677 fått tilbud om plass ved landets journalistikkutdanninger på Oslo Met, Nord universitet, Universitetet i Stavanger, Høgskolen i Volda og NLA Høgskolen.
Journalistikkutdanningen ved Oslo Met har desidert flest søkere, med 1674 søkere totalt. Blant de 192 som har fått tilbud om studieplass, finner vi Silje Pedersen (19).
– I utgangspunktet synes jeg film og dokumentar er det mest interessante. Det er det jeg ønsker å jobbe med, men jeg åpen for å gjøre andre ting også, sier hun til Journalisten under et pressetreff på campus.
Vil lære om andre
På videregående skole tok Pedersen spesialisering i medier og kommunikasjon. Fagene hun likte best var journalistikk og grafisk design, men det var en spesifikk gruppeoppgave som virkelig gjorde henne nysgjerrig på en karriere som journalist.
Oppgaven var veldig åpen, forteller Pedersen, men den skulle omhandle ytringsfrihet på en eller annen måte. Pedersen valgte å intervjue en kollega av moren sin – en kvinne fra Belarus som jobbet som journalist før hun kom til Norge og skiftet karriere.
– Vi fikk et intervju, og endte opp med å snakke med henne i flere timer. Jeg husker at vi synes det var skikkelig morsomt – å få lære om andre mennesker på den måten.
Foreløpig har ikke Pedersen sett seg ut en spesifikk redaksjon hun vil prøve seg i under praksisperioden, men hun håper at hun får prøvd seg innen film eller radio.
Hvis ikke synes hun også at sportsjournalistikk virker morsomt å holde på med.
– Det virker som at vi skal jobbe ganske praktisk under studietiden, så vi finner nok fort ut av om det passer for oss å jobbe med journalistikk.
Annonse
Ser frem til praksis
I tillegg til studentene som skal starte på journalistikkutdanningen ved Oslo Met om noen uker, har universitetet tilbudt 16 personer studieplass på bachelorgraden i fotojournalistikk.
På bachelorstudiet i medier og kommunikasjon er det 115 av 1236 søkere som har fått tilbud om plass. En av dem er Axel Falk (18).
– Jeg var litt usikker på hva jeg skulle gjøre etter
videregående når søknadsfristen begynte å nærme seg. Jeg valgte å ta noe jeg var interessert i, fremfor å basere valget på karakterene mine, sier han.
Han gikk allmennfag på videregående, men fikk likevel prøve seg på ulike journalistiske fagområder gjennom gruppeoppgaver. I likhet med Pedersen synes han film og grafisk design var det mest interessante.
– Medier og kommunikasjon er et så bredt fag med mye å velge mellom. På Oslo Met
fikk jeg også vite at det er en del praksis. Da tenkte jeg at det kunne være noe
for meg.
I førsteomgang gleder han seg til å komme i gang med filmfagene på studiet, men han ser også frem til å lære mer om medienes betydning i samfunnet.
– Det er først og fremst det å få prøve seg
på flere felt innen mediebransjen jeg gleder meg til. Derfor valgte jeg medier og kommunikasjon foran journalistikk, fordi det er litt bredere, sier Falk.