Redaktør Danby Choi understreker at Subjekt skal være kritiske til makten, uansett hvem som besitter den.

Varsler kursendring for Subjekt – på sett og vis

– Det endrer jo klimaet at disse utfordrerne nå sitter i posisjon, sier Danby Choi om Trump, Musk og kulturkrigen.  

Publisert
Lesetid: 3 min

– Det er trygt å stole på Subjekts trendanalyser.

Det sier Subjekt-redaktør Danby Choi til Journalisten. Utsagnet kommer etter at VG-kommentator og debattansvarlig Hans Petter Sjøli nylig skrev at «den provokative og kontrære ytre-høyresiden er blitt tidsåndens flaggskip».

Sjøli siktet blant annet til Elon Musk og Donald Trump, men også nordmenn som Choi, iNyheters Ole Asbjørn Ness og Øde Nerdrum.

Nordmennene er målbærere for et kulturelt fenomen, mener Sjøli, der «holdninger og posisjoner som for få år tilbake var å regne som eksentriske pussigheter, er blitt stuerene og vel så det».

Han sikter til det han mener er en kulturpolitisk, mørkeblå høyresving som feier over vestlige demokratier.

«Nå er det han som er mainstream», skriver Sjøli om Choi. For Subjekt har vitterlig båret frem stemmer som kan anses som motstrøms i den såkalte kulturkrigen, og Choi har selv frontet både «anti woke» og det kontrære.

Men nå er de største aktørene i kultur-krigen havnet i posisjon.

Endrer kurs - på sett og vis

Verdens mektigste mann vil snart (igjen) være president Donald Trump, og verdens rikeste mann Elon Musk har inntatt en rolle som høyrehånd for den tiltredende amerikanske presidenten. 

Mens det som kan beskrives som et av verdens største medium, podkasten «The Joe Rogan Experience», styres av kulturkriger og tidligere komiker Rogan, som de senere årene har beveget seg kraftig mot det konspiratoriske, kultur-politiske høyre.

I den heterodokse, høyrevridde sfæren har disse kulturkrig-stjernene gjerne blitt sett på som aktører som kjemper en slags kamp mot det etablerte. Men når de nå er i posisjon, det kontrære ikke er kontrært lenger, vil det norske mediet som er mest opptatt av kulturkrigen, og å være kontrære, endre kurs?

– På sett og vis ja, svarer Danby Choi.

Subjekt er kritiske til makten uavhengig av hvem som sitter der, sier han.

– Det skal sies at vi i Subjekt ikke har heiet frem disse i posisjon, men også advarte mot at de kom til å havne i posisjon, understreker redaktøren.

– Ingen heiagjeng

De tre mektige mennene er fortsatt en protest mot det etablerte, sier Choi, og når Trump snart sitter på toppen av systemet er han den første på veldig lenge i presidentvervet som ikke kommer fra politikk eller det militære, fortsetter han:

– Altså kommer han helt fra siden. Når de nå sitter i reelle maktposisjoner og blir det etablerte, vil Subjekts vaktbikkje-instinkt aktiveres mot dem, vi er ingen heiagjeng.

Det betyr imidlertid ikke at de vil slutte å stille spørsmål rundt hva som er rett og galt, ifølge Choi.

– Det ligger ingen automatikk i at de undertrykte har rett, for eksempel, eller at alle virkemidler man benytter mot makten er riktige.

Tvert imot tror han også kritikk innover – mot eget felt, egen politisk side og egen bransje ofte er nyttig. 

– Det endrer jo klimaet at disse utfordrerne nå sitter i posisjon, erkjenner Choi.

Kontrære journalister

Tidligere har Choi uttalt til Journalisten at kritiske spørsmål innen kulturfeltet typisk vil ha høyrevinkling, all den tid norsk kulturliv tradisjonelt sett lener seg mer til venstre. Samme logikk gjelder for kulturkrigen, vedkjenner Choi: 

– Det finnes unntak her, men kritikken av rikinger som Elon Musk og Donald Trump vil nesten med nødvendighet komme fra venstresiden. Subjekt er en liberaldemokratisk forankret avis, og når makten beveger seg mot høyre, er det naturlig at de kritiske spørsmålene kommer fra venstre.

Målet er hele tiden å teste vanntettheten i rådende makt, verdier og ideer, og da vil Subjekt kontre fra motsatt side av dem som sitter i posisjon, sier han.

– Kulturfeltet i Norge er fremdeles sterkt venstresidelent, det kan man nok fremdeles fastslå.

Prinsippet er likevel det samme, mener Choi, som sier at dersom høyresiden har et overtak innen den såkalte kulturkrigen, vil de kritiske vinklingene rettes best fra venstresiden. 

– Jeg anklages stadig for å være kontrær, og da pleier jeg bare å si «tusen takk». For journalister er det en kjerneegenskap å være kontrær. Det er en helt nødvendig evne for å stille makten til veggs, og å stille gode spørsmål. En god journalist kontrer, akkurat som en god fotballspiller. Det er vår ambisjon som avis å hele tiden bidra til idéhistorisk utvikling, og da må man kunne sette seg i noen andres sko og stille kritiske spørsmål – uansett hvem vi møter. 

Powered by Labrador CMS