Venezuela kritiserer norsk journalist

Myndighetene i Venezuela karakteriserer den norske journalisten Stein Ove Grønsund som «fiende av Chavez-regimet». – Helt greit. Jeg er for ytringsfrihet, kommenterer Grønsund.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Myndighetenes angrep på den norske journalisten Stein Ove Grønsund kommer etter at han har gransket mediene i Venezuela før folkeavstemningen i landet nå søndag.

I rapporten konkluderer Grønsund med at mediene er svært partiske i sin dekning av valgkampen, og at de statskontrollerte mediene framstår som propagandakanaler for Chavez.

Tar kritikken med ro

Denne påstanden har ifølge NTB fått landets kommunikasjons- og informasjonsminister William Lara til å beskylde Grønsund for å «bruke råtne løgner» og at undersøkelsen er «et påskudd for å drive propaganda mot den bolivariske revolusjonen».

Men Grønsund tar kritikken med ro.

– Det er greit at de kritiserer meg, jeg er jo for ytringsfrihet, sier Grønsund som for tiden befinner seg i Venezuelas hovedstad Caracas. Han frykter ikke at myndighetenes kritikk skal få noen konsekvenser for ham.

– Rapporten tar jo for seg begge sider, og mediene som støtter opposisjonen er ikke noe mer saklige enn de regjeringsvennlige. Venezuelas medier er politisk veldig polarisert, slik også befolkningen i landet er, sier Grønsund.

Få begrensninger på ytringsfriheten

Ifølge Grønsund er objektivitet mangelvare i venezuleanske medier, men ikke fordi ytringsfriheten i landet skulle være sterkt begrenset.

– Alle får lov til å si hva de vil, det er heller den redaksjonelle linja i det enkelte medium som avgjør hva de faktisk sier. Og innimellom alle de partiske mediene, finner du faktisk også noen som rapporterer veldig nøkternt. Problemet er at disse som regel er små og når få, sier Grønsund og trekker fram den lille tv-kanalen Canal I som en stasjon som gjør «en fremragende jobb».

Tv-stasjon fryktes stengt

Selv om alle får lov til å si hva de vil, har myndighetene samtidig lov til å kutte strømmen til medier, hvis det er noen de mener har misbrukt ytringsfriheten. Det har så langt rammet en tv-stasjon, og mange frykter at det vil skje med enda en stasjon før valget søndag.

– Chavez-tilhengere har demonstrert kraftig mot tv-stasjonen Globovisions dekning av valgkampen, og det ryktes nå at myndighetene kan komme til å lukke stasjonen før valget. For ytringsfriheten vil det være svært uheldig, men for selve valget vil det ikke bety noe. Stasjonen har bare tre prosent av seerflaten, og nesten samtlige som ser på stasjonen er uansett tilhengere av opposisjonen, sier Grønsund.

Powered by Labrador CMS