Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Verifiserings-tjenesten Faktisk Verifiserbar er oppe og går igjen på Pressens hus. Det skjer en knapp uke etter at Faktisk.no-redaktør Olav Østrem i et intervju med Journalisten etterlyste en nysatsing.
Annonse
Tirsdag møtte kulturminister Lubna Jaffery opp på det lille oppstartskontoret til verifiseringstjenesten og takket bidragsyterne for innsatsen.
Kan gå fem på
Faktisk Verifiserbar ble først startet opp i begynnelsen av 2022, som en reaksjon på Russlands invasjon av Ukraina. Krigen i Midtøsten har nå igjen utløst et akutt behov for å kunne verifisere materiale for norske medier, og prosjektet er startet opp igjen.
Foreløpig er det tre journalister fra NRK, en fra Faktisk.no og redaksjonsleder fra Institutt for journalistikk, Henrik Vold, som utgjør Faktisk Verifiserbar.
Vi skal være glad at vi har en slik verifiseringstjeneste i Norge, sa kulturminister Jaffery da hun møtte opp på Pressens hus:
– Det er fantastisk viktig det dere gjør. De første dagene etter det som skjedde i Midtøsten så man at man måtte ta et steg tilbake. Det var en heftig informasjonsstrøm, og man kan være oppegående, høyt utdannet og ha god inntekt, men likevel gå fem på.
Annonse
Får traumehjelp
Ifølge redaksjonsleder Henrik Vold begynte det å komme innhold så snart prosjektet startet opp igjen.
Selv om materialet fra Ukraina-krigen har vært forferdelig, er likevel bildene og videoene fra konflikten i Midtøsten mer grafiske og voldsomme, fortalte redaksjonen tirsdag.
– Vi har en skala fra 1-5 for voldsnivå som vi bruker for å forberede den som skal sjekke. Vi må ha et nivå 6 nå. Når man blander inn barn er det på et annet nivå, sa Vold.
Andrehånds traumatisering er en reell fare for journalistene, og derfor skal Norsk Journalistlag ha én dag i uka i redaksjonen med traumehjelp.
– Det er viktig å være obs og prate sammen. Det siste vi skal være er en machodesk i sentrum. Det går ikke, sa Vold.
Jobber med finansiering
Nytt for versjon 2.0 av Faktisk Verifiserbar er at Institutt for journalistikk også er en del av prosjektet, sammen med NTB, NRK og Faktisk.no.
– Det er viktig for at kompetansen skal komme ut i redaksjonene, sa redaktør for mediemangfold og samarbeid i NRK, Hege
Iren Frantzen, under seansen med kulturministeren.
Finansieringen dreier seg foreløpig om bemanning og lokaler, men det jobbes på flere områder for å sikre finansene fremover.
I fjor kom det blant annet støtte fra Stup og Fritt Ord, og ifølge konstituert Faktisk-redaktør Østrem er det først og fremst i bransjen selv man leter etter midler.