– Ikke styrt av Smiths Venner

Gratisavis-redaktør lei av å tilbakevise påstander fra konkurrent.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Vestfold Blad er verken etablert av, eid av eller styrt av trossamfunnet Smiths Venner, slik det kan oppfattes i saken til Journalisten.no tirsdag, sier redaktør Marianne Henriksen.

Hun hadde selv en barndom i Smiths Venner, men brøt med menigheten som 16-17-åring på 80-tallet. Henriksen har jobbet som journalist i Tønsbergs Blad og Sandefjords Blad, før hun ble ansatt som redaktør i gratisavisa Vestfold Blad i 2010.

Ble provosert

Redaktøren sier at hun er lei av å rette opp inntrykket som over tid og i særlig grad er skapt gjennom redaksjonelle artikler i Tønsbergs Blad. I fjor hevdet TB blant annet at VB skjulte sine eiere.

– Jeg fikk den gang ikke en eneste telefon fra journalisten om hvem som faktisk eier oss. Derimot snakket TB med en av eierne, som ble provosert over å bli spurt om sin personlige trosoverbevisning. Det er fortsatt noen i styret vårt som har personlig tilknytning til Smiths Venner. Men enhver eier må kunne ha et personlig livssyn uten at dette umiddelbart skal utlegges som at eieren dikterer meg hva jeg som redaktør skal mene og stå for.

Det er kjent at gründer og administrerende direktør i VB, Sverre Aamodt, har trostilhørighet til Smiths Venner. Styreleder Per Gunnar Rymer avviser overfor Journalisten at han har noen tilknytning til menigheten.

Aamodt har tidligere kritisert både Tønsbergs Blad og eieren Amedia for å forsøke å svekke VBs redaksjonelle troverdighet ved å klistre avisa til Smiths Venner.

Vil være nøytral

Henriksen poengterer at VB, som sendes ut i hele fylket i et opplag på 92.600 eksemplarer, tilstreber å være både politisk nøytral og trosnøytral i det de publiserer.

– Enkelte av eierne våre har en personlig trostilknytning til Smiths Venner. Det er like lite relevant for driften av avisa som at noen skulle være homofil eller ha en annen hudfarge. Vestfold Blad er et privat aksjeselskap og vi har aldri blitt styrt av noen trosretning. Verken jeg eller journalistene våre ville vel tatt jobb her dersom det var et trossamfunn som eide og drev avisa.

Bruker penger

– Du er altså ikke ansatt på grunnlag av en formålsparagraf som er definert av Smiths Venner?

– Nei, overhode ikke. Den er åpen og ikke på noen måte preget av et livssyn. Den gir meg anledning til å lage en levende og god avis, ulik fylkets dagsaviser. Jeg tok jobben fordi jeg ønsket å bli en utfordrer som kunne bidra til et mediemangfold og i vid forstand styrke journalistikken i fylket. Det er mange gode journalister der ute, men vi må også ha eiere som er villige til å bruke penger på journalistikken. Det har Vestfold Blads eiere vist at de gjør.

Store underskudd

Og penger har Vestfold Blad tydeligvis brukt. Regnskapene for 2010 og 2011 viser årsresultat før skatt på minus 3,8 og 4,3 millioner kroner, til tross for en dobling av inntektene fra 6,7 til 13,6 millioner kroner. Redaksjonen består av fem fast ansatte medarbeidere, inkludert en lærling, og avisa har i tillegg fem tilknyttede frilansere.

Ledelsen i VB håper på et betydelig bedre resultat for 2012.

Powered by Labrador CMS