Hanne Skartveit. Foto: Janne Møller-Hansen
Hanne Skartveit. Foto: Janne Møller-Hansen

VG forholder seg til dommen

Er fortsatt ikke i tvil om at Arne Treholt var storspion og overleverte hemmelige dokumenter til KGB.

Publisert Sist oppdatert

VGs kommentatorer har i høst, i kjølvannet av nye opplysninger i boka «Forfalskningen – Politiets løgn i Treholt-saken», fastholdt at Treholt uansett er skyldig i det han er dømt for. Treholts såkalte støttespillere, blant dem Ketil Bjørnstad og Bengt Calmeyer, mener det nå er grunnlag for større tvil rundt bevisene for de alvorligste punktene i spiondommen. De levner norske medier liten ære.

VGs politiske redaktør Hanne Skartveit deltar i panelet under OJs Treholt-møte neste torsdag. Det samme gjør en annen markant Treholt-kritiker, Dagbladets Halvor Elvik (nå pensjonist). Balansen i panelet er ivaretatt ved Per Olav Reinton, NRK-journalist, tidligere rektor ved Journalisthøgskolen og svært kritisk til mediedekningen av spionsaken.

VG helt bastant

25. september skrev Skartveit i en kommentarartikkel at Treholt ga KGB «hemmelig, gradert materiale som han har mottatt i kraft av sine høyt betrodde stillinger i Utenriksdepartementet.» Gjenopptakelseskommisjonen for straffesaker var mindre bastant da den i 2008 avslo Treholts begjæring om ny rettssak. Kommisjonen fastslo at det ikke ble ført «umiddelbare og håndfaste bevis» for overlevering av hemmelige, såkalte paragraf 90-dokumenter. Ett av de fem medlemmene ønsket derfor ny å åpne for ny rettssak for Treholt.

I kommentaren «Han som svek oss alle» 22. september skrev Skartveit: «Overvåkerne var der, de tok bilder, de registrerte overlevering av dokumenter», samt «Og det var KGBs agenter Treholt hadde hemmelige møter med, og overleverte hemmelig informasjon til.» Både Ketil Bjørnstad og Klassekampen på lederplass har tatt avstand fra Skartveits påstander.

Bygger på dommen

– Hvor finner du belegg for at det ble registrert overlevering av hemmelige dokumenter fra Treholt til KGB?

– Jeg bygger på dommen, der det er fastslått at Treholt overleverte dokumenter. Han ble fotografert da han møtte KGB i Wien, men jeg har ikke skrevet at han ble fotografert mens han overleverte dokumenter. Treholt har selv innrømmet at han hadde gitt gradert og sensitiv informasjon til KGB.

Treholt uttalte torsdag til Journalisten.no at VGs dekning de siste ukene minner om kampanjejournalistikk, og at VG-ledelsen henger igjen i fortiden.

– Det er ikke så mye å si til det. Jeg var 18 år, drev med ungdomspolitikk og demonstrerte for fred i 1984, da Treholt ble arrestert. Jeg har lest dommen, og det jeg skriver om saken nå har bakgrunn i den. Jeg har ikke knyttet noen prestisje til dette. Vi gjør våre vurderinger ut fra det vi vet, sier Skartveit.

– Ikke mindre troverdig

– Ser du ingen fare for at det kan skade VGs troverdighet at dere benytter Olav Versto, en av de fremste Treholt-kritikerne i norske medier, både som kommentator og reporter i dekningen av den nye utviklingen i saken?

– Nei, det gjør jeg ikke. Han har ikke vært kommentator og journalist samtidig. Olav skrev de første kommentarene om saken i høst, senere har jeg kommentert saken. Olav er en av dem som kan mest om Treholt-saken i norske medier, og det er naturlig at han får kildetilfang. Da er det også naturlig at han bidrar som journalist. Olav drev for øvrig kritisk journalistikk mot påtalemyndigheten i Treholt-sakens første fase. Da jobbet han som journalist i NRK.

Powered by Labrador CMS