Gunhild Lærum er Erik Andersens forsvarer. Foto: Birgit Dannenberg
Ingen felt for identifisering av Lommemannen
PFU ga mediene som navnga Andersen medhold.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
VG og tre andre medier ble klaget til PFU for å ha navngitt og avbildet Erik Andersen da han ble tiltalt i Lommemann-saken. Klagene førte ikke fram.
Mediene identifiserte ikke Andersen da han ble siktet, fordi politiet innstendig oppfordret dem til ikke å ødelegge vitneavhør. VG opplyste i sitt tilsvar til klagen fra Andersens advokat at avisen hadde forsikret seg om at alle avhør var gjennomført da den 22. august i år navnga siktede noen dager før tiltalebeslutningen ble offentliggjort.
Informasjonsbehov
Pressens Faglige Utvalg peker i dagens kjennelse på at det er viktig å ta hensyn til den tilleggsbelastningen oppslaget representerte for Andersens familie. Men konkluderer likevel:
«Etter utvalgets mening må oppslaget vurderes i lys av sakens alvorlighetsgrad i henhold til tiltalen og det åpenbare informasjonsbehov saken over lang tid utvilsomt hadde skapt i allmennheten. Her vil utvalget særlig vektlegge det angivelige omfanget av overgrep mot mindreårige i store deler av landet. Utvalget legger samtidig til grunn avisens anførsel om at identifiseringen av tiltalte også kunne innebære at flere og nye ofre trådte fram.
Verdens Gang har ikke brutt god presseskikk.»
Bergens Tidende, Dagbladet og TV 2, som alle identifiserte Andersen i dagene etter VG, ble heller ikke felt.
– Ødelegger
– Vi er uenige i konklusjonen, sier Erik Andersens advokat Gunhild Lærum til Journalisten.
– Har dere noen tanker om hva dere vil gjøre med dette videre?
– Det har han, men det er ikke noe vi gjør på nåværende tidspunkt. Jeg tror ikke han kommer til å la det ligge, for publiseringen ødelegger muligheten hans for et normalt liv når han er ferdig med å sone, sier Lærum.