Sjefredaktør Gard Steiro i VG. Arkivfoto: Martin Huseby Jensen
Vil ikke ha gransking av #metoo-journalistikken
– En dårlig idé, sier VG-redaktør Gard Steiro.
Under debatten om norsk presses dekning av #metoo i politikken, ble det referert til at mangeårig pressemann Olav Terje Bergo har etterlyst en samlet drøfting av medienes dekning av Giske-saken.
– En granskning av metoo-dekningen ville vært utrolig spennende for oss i pressen og gitt et videre mandat for å ta slike overordnede diskusjoner, sa Morgenbladets politiske redaktør Lena Lindgren.
Det vil i tilfelle ikke være første gang pressen tar en slik gjennomgang av sitt eget arbeid. Etter at helseminister Tore Tønne tok sitt eget liv i 2002, konkluderte en rapport utarbeidet for Norsk Presseforbund med at dekningen ble for massiv, ensrettet og personfokusert.
Da Ap-leder Jonas Gahr Støre foran en sal fullstappet med journalister på Kulturhuset i Oslo onsdag kveld refset norsk presses dekning av saken, viste han nettopp til Tønnes selvmord.
– Omfang og tempo er voldsomt. Jeg opplever at dette ligner en sak jeg har opplevd tidligere, for 16-17 år siden hvor jeg tror den omtalen var helt absolutt kritisk for en person, sa han med referanse til Tønne.
Les også: Jonas Gahr Støre med sterk kritikk mot mediene
– God dekning
Men foreløpig er Lindgren en enslig svale i det norske medielandskapet. På Kulturhuset kom det frem at flere i Unge Høyre også har hatt svært ubehagelige opplevelser med pågående journalister. Redaktør Gard Steiro ønsket likevel ikke å ta selvkritikk for åpen mikrofon. Etter debatten avfeide han også ønsket om en gransking.
– Det er en dårlig ide. Jeg vet ikke hva mandatet til en sånn gransking skal være, og det er et premiss at det har gått veldig galt, sier Steiro til Journalisten.
Han viste til at det i debatten har kommet kritikk av pressens dekning, men han mener den samlet sett har vært god.
– Jeg mener at veldig mange medier har gjort en god jobb her, så jeg mener det ikke er behov for en slik havarikommisjon. Jeg mener det beste kanskje er å få prøvd noen av sakene i Pressens Faglige Utvalg.
Også politisk redaktør Kjetil B. Alstadheim i Dagens Næringsliv er skeptisk til en gransking.
– Jeg tror det kommer til å bli skrevet oppgaver og gjort forskning, så det vil komme på den måten også har vi det gjennom debatter som dette, så det er i gang.
– Så du mener det ikke trengs noen gransking?
– I utgangspunktet ser jeg ikke helt behovet for det. Det er en løpende debatt allerede.
La frem rapport
I 2007 la Norsk Presseforbund frem en rapport utarbeidet av Gunnar Bodal-Johansen om betalingsjournalistikk i norsk presse. Granskingen kom etter boken til Håvard Melnæs, «Se og Hør fra innsiden / En helt vanlig dag på jobben».
Da ble det også for første gang arrangert en åpen høring om de journalistiske metodene som ble brukt.