Faksimile fra Aftenpostens nettside.

Twitrer fra Kongo

(KOMMENTAR): Spor av fordommer i Aftenpostens livedekning av rettssaken mot to nordmenn?

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Sju-åtte norske pressefolk er på plass i Kisangani for å dekke drapsrettssaken mot de to nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French. De har valgt ulik teknikk for å formidle dramatikken.

Aftenpostens utsendte Fred C. Gjestad sender sine observasjoner fortløpende via tjenestene CoveritLive og Twitter, supplert av meldinger fra redaksjonsledelse og kolleger i Oslo. Lesernes spørsmål og innspill godkjennes av redaksjonen før de publiseres.

Til stede

Løsningen er både spennende og krevende. Den gir nettavisa en sterk stemme fra åstedet og formidler øyeblikket på en måte konkurrentene VG Nett og Dagbladet.no ikke helt matcher. Samtidig formidles kanskje tanker som sjelden kommer til uttrykk i medienes ferdigredigerte artikler, iallfall like direkte:

fgjestad: Kongolesiske myndigheter krever 500 usd for at vi skal få filme i rettssalen. #apkongo

10:40

fgjestad: Alle norske journalister er enige om at vi ikke vil betale for adgang til rettssaken. Trolig bare svindel. #apkongo

Dette meldte Gjestad dagen før rettssaken startet. I dagens livedekning spør en leser om også lokale tilskuere blir avkrevd inngangspenger. Han får vite at rettssaken er åpen og tilhørerplassene gratis.

Dress i Afrika

Rettssaken skulle ifølge Aftenposten.no startet klokka 9 i morges og er anslått å vare i to uker. Den kom ikke i gang som planlagt, men livedekningen ga likevel øyeblikksbilder:

9:17 fgjestad: Nå ble journalistene kastet ut. Men vi kommer inn senere. #apkongo

9:19 fgjestad: Jeg har aldri sett så mange dresskledde menn på en gang i kongo. #apkongo

Det siste er kanskje eksempel på en bemerkning som ikke ville overlevd et redigeringsledd. Den kan oppfattes nedlatende, men er kanskje bare en nøktern observasjon? Uansett gir det leserne en uvant nærhet til både hendelsen og til reporterens refleksjoner.

Siterer

Dagbladet.no har valgt en mer tradisjonell dekning. I formiddagstimene i dag foregikk den gjennom telefonkontakt mellom desk og reporter:

«Enka er pyntet i fin kjole og et orange hodeplagg. De ser ut til å ha tatt på seg det fineste de har, melder Tore Bergsaker fra Kongo». Grepet innebærer en viss sjangerblanding, siden reporteren både har byline og blir sitert i samme sak.

Standard

Desken i Aftenposten signaliserer at den røkter leserspørsmålene slik at tonen blir saklig og de begrenses til dem man kan rekke å svare på. Noen får svar fra Gjestad, noen fra signaturen Aftenposten.

Morten spør om avisas oppgave i Kisangani:

Hva anser Aftenposten som sin mediaoppgave her nede? Tilstedeværelsen er jo selvfølgelig i seg selv viktig, idet media kan bidra til å formidle om den rettsikkerhet de to tiltalte tilkommer (tror også Kongo har ratifisert FN-konvensjonen av 1966).

Redaksjonen svarer:

Morten, ang. mediaoppgave: Du er inne på selve poenget. Aftenposten følger med stor interesse rettssaken i Kongo og er spent på om nordmennenes rettsikkerhet blir ivaretatt slik vi er vant til i Norge. (redaksjonssjef Christian Fougner)

Halvannen time etter at saken skulle startet, sender Gjestad hjem ferske bilder fra rettslokalet og området utenfor via satellittlink i bilen avisa har stående der. Og twitrer:

fgjestad: Lurer på hvordan «maje» de frakter de tiltalte i. Neppe som hjemme. Skal fortelle så fort jeg vet. #apkongo

På etterskudd

Klokka 11.32 er ferskeste opplysning i Dagbladets dekning at Moland og French ble marsjert til rettslokalet. «Kilder forventer start klokka 11», heter det i ingressen.

Aftenposten har samtidig meldt at de hadde 500 meter igjen til rettsbygningen, deretter at de var påført håndjern. De tiltalte hadde stelt seg, i motsetning til hva reporteren hadde fått vite på forhånd, en opplysning som også var gjenstand for diskusjon blant leserne.

fgjestad: De gikk gjennom byen med politi rundt seg og demonstranter bak seg. #apkongo

11:25

fgjestad: Nå starter rettssaken #apkongo

11:29

fgjestad: Sender over bilde der dere kan se hvordan de måtte masjere gjennom byen. #apkongo

11:31

fgjestad: Nå reiser moland og french seg. Tiltalen blir lest opp. #apkongo

Fordi Aftenposten.no bruker Twitter og CoveritLive parallelt, kan de korte nyhetsmeldingene leses både på avisas hjemmeside og på kortmeldingstjenesten. Avisa publiserer fortløpende bilder på livetjenesten.

Konklusjon

Jeg synes Aftenposten fikk et klart forsprang på rettssakens første dag. Hvis man er interessert i å følge dramaet på virkelig nært hold, er nettavisas livedekning Dagbladet og VG overlegen.

Twitter blottstiller journalistens spontane reaksjoner og eventuelle fordommer. Slik blir nettavisas stemme tydeligere og mer personlig, samtidig som leseren får informasjon til å bedømme selve omtalen av rettssaken.

Hvis denne fortellermåten blir vanligere, kan det tenkes at det spontane elementet erstattes av en mer disiplinert fortelling, lik radio og TV. Men brukernes mulighet til dialog i sanntid, kan bidra til å bevare ektheten i nettdekningen.

For mer sporadiske lesere som ønsker en sammenfatning, er det nok lite formålstjenlig å gå tilbake i den løpende rapporteringen. Men også konkurrentenes førstevalg har samme begrensninger, her er nok heller utfordringen å få til gjennomarbeidede sammendrag og analyser.

Powered by Labrador CMS