Giæver til New York – Welhaven tar London

Mediekommentator Anders Giæver er ansatt som New York-korrespondent for VG, mens Leif Welhaven overtar London-kontoret.

Publisert Sist oppdatert

Anders Giæver slutter som leder for kommentaravdelingen i VG og blir avisas New York-korrespondent fra 1. august i år. Giæver er også velkjent som VGs faste mediekommentator, en funksjon har tok med seg fra Dagsavisen da han meldte overgang i 2000.

46-åringen er på plass i New York 1. august, for en periode på to år. Med mulighet for ett års forlengelse, som det heter. Giæver overtar New York-kontoret etter Kim Riseth.

Samtidig er det avklart at Leif Welhaven erstatter Robert Simsø som VGs London-korrespondent.

Som julaften

Anders Giæver sier at han gleder seg som et barn til korrespondentjobben i New York.

– Den har vært drømmejobben min i alle år. Så dette blir som en lang julaften for meg.

Giæver ser store journalistiske utfordringer i sitt nye virke. Han har i mange år vært kontorbundet, som mellomleder og kommentator i Dagsavisen og VG.

– VGs New York-korrespondent er svært mobil, og må være forberedt på å rykke raskt ut til alle slags begivenheter i hele USA. Det blir på en måte å jobbe som allroundreporter, med et helt kontinent som dekningsområde. Men det er jo nettopp derfor man begynner i dette yrket, på grunn av nysgjerrigheten og tiltrekningen mot begivenhetenes sentrum. I våre dager er USA absolutt et av de viktigste sentraene for begivenheter, fastslår han.

Fart i sessen

Giæver innser at han nok må få litt fart i sessen, som han selv sier. I tillegg til løpende bidrag til stoffområder som politikk, analyser og krim, skal han også skrive for featureavdelingen og helgebilag.

– Det blir noe å strekke seg etter. Men for meg blir det et privilegium å jobbe på den måten igjen, etter å ha sittet så mange år på kontor.

– Hva ser du spesielt fram til?

– Vi går jo inn i et av de mest spennende presidentvalgene i USA noensinne. Jeg starter korrespondentjobben med å dekke landsmøtene til både det demokratiske og det republikanske partiet. I første omgang vil valgkampen være overskyggende. En valgkamp der den mest konservative kandidaten er en svært liberal republikaner, som skal slåss mot enten en kvinne eller en afroamerikaner. Det er jo nesten tatt ut av tv-serien Presidenten.

Ikke sport

– Det blir vel også anledning til å avlegge besøk i en del New York-klubber?

– Jeg har alltid vært fascinert av og veldig opptatt av amerikansk kultur, fra film via musikk til medier. Det er et enormt tilfang av mine interesseområder der borte. Det kanskje aller beste for meg, er at man ikke er så veldig opptatt av amerikansk sport her hjemme. Det er noe helt annet for London-korrespondentene våre, som må være rimelig god på fotball. Slik sett er USA mitt drømmeland, der det er masse populærkultur uten at jeg trenger å bry meg så mye med idretten, sier en fornøyd Anders Giæver.

Smalt i London

34-årige Leif Welhaven har bred journalistisk bakgrunn fra ulike avdelinger i VG, og har jobbet lenge med både innenriks- og utenriksnyheter. For tiden er han nestleder i VGs forbruker- og forskningsavdeling.

– Jeg hadde sommerjobb ved VGs London-kontor i 2005 og 2007. Begge gangene skjedde det terrorangrep mot byen, forteller Welhaven.

Som gammel fotballspiller er han også klar for å gjøre en innsats for VG-sporten rundt på engelske arenaer. Han er på plass i sin nye jobb i begynnelsen av august.

– Det blir morsomt å få jobbe veldig bredt, i et område som ligger nær Norge og som nordmenn er opptatt av, sier Welhaven.

Han har tidligere journalistisk erfaring fra Aften Aften og Budstikka.

Powered by Labrador CMS