programleder Håvard K. Hansen i ny VG-serie 'Norske forbrytere'
Programleder Håvard K. Hansen har brukt det siste året på å bli kjent med personene som står bak noen av de mest kjente sakene i nyere norsk krimhistorie.

«Norske forbrytere»:

VGTV med dokumentarserie om norske kriminelle

Har brukt kunstig intelligens til å generere animasjoner som illustrerer hendelser i livene til de kriminelle. 

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

VGTVs nye dokumentarserie, som hadde premiere på vg.no søndag 16. juli, tar for seg Bolivia-saken, Grinder-ranet, NOKAS-ranet og Benny Bankboks-brekket.

I serien «Norske forbrytere» fortelles historiene i stor grad av de kriminelle selv, som åpent og ærlig innrømmer og forklarer hva de har vært med på, skriver VG i en pressemelding. 

– De aller færreste begår alvorlig kriminalitet, og for mange er det uforståelig at noen for eksempel kan smugle kilovis med kokain eller ta livet av et annet menneske, sier programleder Håvard K. Hansen, som sammen med videojournalist Bjørnar K. Bekkevard står bak serien. 

Hansen fortsetter: 

– Vi har hatt som ambisjon om å prøve å komme under huden på de som står bak disse sakene, for å prøve og forstå hva som får mennesker til å utføre alvorlige kriminelle handlinger. 

Det siste året har Hansen brukt på å bli kjent med NOKAS-raneren Kjell Alrich Schumann, narkotikasmugleren Madelaine Rodriguez og den tidligere yrkeskriminelle Jan Petter Askevold, mer kjent som «Benny Bankboks» – personer som står bak noen av de mest kjente sakene i nyere norsk krimhistorie. 

– Dette er saker vi tror det er stor interesse for. Samtidig har vi vært opptatt av å ikke glorifisere forbryterne og romantisere deres handlinger. Derfor har vi naturligvis også stilt de kritiske og vanskelige spørsmålene, sier Hansen i pressemeldingen. 

Serieskaperne er trolig blant de første mediehusene i Norge til å bruke kunstig intelligens i videoformat. Istedenfor å bruke tradisjonell animasjon, har VG trent opp en modell med referansebilder. 

– Vi har brukt video som vi har filmet og generert selv, som igjen genererer animasjonene som illustrerer de definerbare hendelsene i livene til de kriminelle, sier Hansen.

Til høsten skal serien også publiseres i podkastformat som en del av VGs Krimpodden.

Powered by Labrador CMS