Espen Olsen Langfeldt, NRK Sport 21112022
Sportsredaktør Espen Olsen Langfeldt i NRK er forberedt på krevende forhold for journalistene som skal dekke fotball-VM i Qatar.

NRK

– Vi er klinkende klare på at kjønn og seksuell legning ikke skal spille inn for hvem som reiser til Qatar

NRKs ferske sportsredaktør forbereder seg på krevende mesterskapsdekning.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Den journalistiske jobben vi skal gjøre der, med tanke på restriksjonene, blir uhyre krevende, sier redaktør Espen Olsen Langfeldt i NRK Sport.

Om bare noen uker reiser 13 NRK-journalister til Qatar for å dekke det kontroversielle verdensmesterskapet i fotball for herrer.

NRK deler senderettighetene med TV 2, og for sportsredaktøren er det åpenbart et dilemma å kringkaste dette mesterskapet. Likevel har de kommet fram til at de skal bruke rettighetene til å belyse situasjonen dette landet er i.

– Det er et VM med et veldig spesielt bakteppe. Tildelingen er kontroversiell, arrangørlandet er kontroversielt, og det har skjedd ting i forkant som har vært veldig kontroversielle, sier Langfeldt.

– Det må vi ta høyde for i journalistikken vår. Dette er ikke et vanlig VM i så måte.

Involverer Nyhetsdivisjonen

Tanken bak å sende en kombinasjon av sports- og nyhetsjournalister er å kunne rette et kritisk søkelys på regimet, i tillegg til å dekke det sportslige.

Blant de NRK-journalistene som skal reise finner vi Andreas Hagen, Malin Jørnholt, Yama Wolasmal og Haron Hussain.

– På grunn av arrangementsregler, og at mesterskapet skjer under så spesielle omstendigheter, er også Nyhetsdivisjonen og Urix veldig sentrale i planleggingen og gjennomføringen av dette, sier sportsredaktøren.

De 13 journalistene som skal reise er fordelt på ulike team som vil avløse hverandre under mesterskapets gang, fra 20. november til 18. desember.

VM-et skal også dekkes hjemmefra med nyhetsstudio på Marienlyst. Ingerid Stenvold og Emil Gukild skal lede studiosendingene fra Oslo.

– Klinkende klare

Langfeldt kan ikke være veldig konkret om sikkerhetsforberedelser for de 13 journalistene som reiser – på grunn av sikkerhet.

Det han kan fortelle, er at teamene har jobbet aktivt med eksperter på området for hvordan forholde seg til trusselvurdering, mobilsikkerhet og bevegelsesfrihet.

– Nyhetsteamene har veldig stramme rammer og ganske stor begrensning på hva de kan få til. Derfor er vi avhengig av at det også er noen som følger med hjemmefra på det som skjer utenfor fotballbanen.

Det er heller ingen hemmelighet at Qatar er et land der kvinner og homofile har få rettigheter. Ifølge sportsredaktøren har ikke det hatt innvirkning på hvem som skal reise.

– Vi er klinkende klare på at kjønn og seksuell legning ikke skal spille inn for hvem som reiser dit. Vi har allerede hatt kvinnelige fotografer der nede, sier Langfeldt, og understreker at det derfra handler om å ta hensyn til de rent kulturelle reglene som finnes i arabiske land.

Blir fulgt med på

Når det kommer til mobilsikkerhet og bevegelsesfrihet, har NRK gjort uavhengige undersøkelser av de to appene som alle innreisende til Qatar under VM er nødt til å laste ned.

En av disse appene sporer hvor brukeren befinner seg og hvilke mobiltelefoner som er i nærheten. Det åpner for å krysskoble informasjon om hvem man møter og prater med.

Dersom myndighetene jakter på opposisjonen, homofile, eller andre som bryter dagens lovverk, gjør en app som dette det veldig mye enklere, konkluderte et av IT-sikkerhetsselskapene som har undersøkt appen.

– Hvordan skal NRK-journalistene balansere arbeidet med kritisk journalistikk og samtidig passe på at de ikke utleverer kilder til myndighetene?

– Vi må i vårt journalistiske arbeid ta hensyn til at vi blir fulgt med på, og det betyr også at vi kontinuerlig må vurdere bruk og tilgjengelighet av mobiltelefoner.

Innskrenket pressefrihet

Tidligere denne måneden kunne The Guardian avsløre at betingelsene som internasjonale medier skriver under på når de søker om akkreditering til å dekke mesterskapet, blant annet innebærer forbud mot å filme og fotografere på private adresser og i private hjem.

Det har møtt kritikk fra det internasjonale journalistforbundet IFJ.

– Det er et land med sterkt begrenset pressefrihet. Vi må forsøke, så godt vi kan, å videreformidle de faktiske forholdene til tross for det, sier Langfeldt.

NRK har selv møtt utfordringer ved å bedrive journalistikk i og om Qatar. For under ett år siden satt to journalister fengslet i halvannet døgn i landet. Likevel understreker sportsredaktøren at det generelt sett er gode rutiner i NRK for å jobbe i land hvor de har begrenset frihet.

– Vi vil ikke gå inn i situasjoner hvor det er fare for sikkerheten til våre folk. Derfor er det viktig at vi har en hjemmeredaksjon som er på alerten og som bistår.

For de journalistene som skal reise, har arrangøren FIFA allerede sendt ut en liste over hva man kan og ikke kan gjøre som turist i Qatar. Den gir generelle retningslinjer for hvordan man agerer og oppfører seg i arabiske land, forklarer sportsredaktøren.

– Det blir veldig spennende, og det blir viktig for oss å opprettholde den balansen mellom hva som skjer på banen og å være kritisk til både FIFA og Qatar.

Powered by Labrador CMS