Foto: Kathrine Geard.

Mener P1-musikken er variert

Aftenposten kontaktet ikke radiosjefen for tilsvar til Lønn-Arnesens kritikk.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Søndag gikk mangeårig NRK-profil Vidar Lønn-Arnesen ut i Aftenposten og kritiserte musikkvalget i NRK P1. Programlederen sier til avisen at det er forkastelig at en musikksjef sammen med noen medarbeidere bestemmer hva slags musikk som skal spilles i landets største radiokanal.

Arnesen, som i år går av med pensjon, savner de gode, gamle slagerne i radiokanalen og viser til at denne musikken har en stor tilhengerskare.

Ikke kontaktet

Gjennom artikkelen refereres det til musikksjefen, men ikke noe navn oppgis på personen som innehar denne rollen i P1. I Journalistens redaksjon ble Håkon Moslet foreslått, men han er ikke en gang lenger musikksjef for P3.

– Det er ikke så rart, for vi byttet musikksjef i P1 i løpet av fjoråret, og han heter Terje Qvam, sier radiosjef Marius Lillelien til Journalisten.

Radiosjefen opplever saken i Aftenposten som grei. Han antar at avisen hadde planer om å lage et hyggelig avskjedsportrett med Lønn-Arnesen, og så hadde radioprofilen litt å meddele og dermed ble dét også en sak. Men verken han eller Qvam ble kontaktet av Aftenposten før saken sto på trykk.

– Nei, jeg ble i hvert fall ikke det, og jeg kjenner ikke til noen andre som er blitt det heller, sier Lillelien. Også musikksjef Qvam forklarer at han ikke hørte noe fra avisen før artikkelen ble publisert.

Løpende

Nettredaktør Skjalg Engebø i Aftenposten sier til Journalisten at de vurderte det dit hen at NRK ikke hadde noen samtidig tilsvarsrett i saken.

– Det er ikke noen sterke beskyldninger mot konkrete personer, men utspill i en løpende diskusjon om utvelgelsen av musikk i NRK. Den har pågått i flere år, men ble nå løftet opp av en profilert person. Og så tror jeg NRK tåler dette fint, selv om de ikke får tatt til motmæle i samme utgave.

Formatering

At kommersielle radiokanaler som P4 formateres, altså at musikken tilpasses målgruppen, er ikke uvanlig. Hensikten er å treffe lyttere som igjen gir annonseinntekter. For P1 er situasjonen en annen, siden inntektene kommer gjennom lisensen. Likevel mener radiosjefen det er viktig at også landets største radiokanal formateres.

– P1 bruker formateringen til å få en god redaksjonell profil rundt musikken. Jeg var akkurat inne på spillelistene på P1. Et kjapt blikk forteller at det er en overveldende andel norske artister med norsk tekst, sier Lillelien og viser til at over 50 prosent av musikken i kanalen er produsert av norske artister. 35 prosent har norske tekster.

– P1 har rundt 3000 låter vi henter fra. Det er ekstremt mye, andre radiokanaler har rundt 600 eller noe slikt. Det gjør at vi får en variasjon og jeg vil tippe det vil gå ganske mange uker før man hører de forskjellige låtene.

Powered by Labrador CMS