Nyhetsdirektør i NRK og styreleder i Faktisk.no, Helje Solberg, skal leder arbeidet med et senter for kildekritikk.

Vil ha norsk senter for kildekritikk

– Spredning av desinformasjon er en trussel som berører alle deler av samfunnet, sier nyhetsredaktør i NRK og styreleder i Faktisk.no, Helje Solberg. 

Publisert Sist oppdatert

Presseorganisasjonene, flere mediebedrifter og Faktisk.no foreslår å etablere et nasjonalt “Senter for kildekritikk” for å styrke motstandskraften mot desinformasjon i befolkningen. Det kommer frem i en pressemelding. 

Forslaget er spilt inn som et konkret forslag til regjeringen.

– Spredning av desinformasjon er en trussel som berører alle deler av samfunnet. Det er behov for en forsterket innsats på dette området. Vi må ta vare på det viktigste vi har, nemlig tilliten til hverandre og demokratiet vårt, sier nyhetsredaktør i NRK og styreleder i Faktisk, Helje Solberg, i pressemeldingen.  

“Senter for kildekritikk" skal ifølge meldingen favne bredt både med tanke på modell og eierskap, og bli en del av den norske totalberedskapen. 

Planen er at senteret skal samarbeide tett med  akademia, næringsliv, skoleverket, politi, forsvar og ulike organisasjoner.

Solberg får et halvt års permisjon fra jobben i NRK for å lede prosjektet som skal konkretisere forslaget, heter det i meldingen. Også stabsjef og rådgiver i VG, Øyvind Næss, skal være med i oppstarten, skal sammen med Solberg etablere en prosjektgruppe der Faktisk.no vil bidra med ressurser.  

– Alle snakker om behovet for kildekritikk og å bygge motstandskraft i befolkningen. Dette initiativet gjør ord til handling. At NRK og VG, som to av motorene i det norske mediemarkedet går foran, er veldig bra. På sikt trenger vi politisk handlekraft for at dette skal bli realisert som en varig satsing, sier Norsk Journalistlag-leder Dag Idar Tryggestad om satsingen. 

Powered by Labrador CMS