Widerøe skulle drepes:Å leve med trusler
Som de fleste andre hadde VG-journalist Rolf J. Widerøe (32) et nokså teoretisk forhold til trusler. For ham var det ord. Inntil han opplevde det selv, og måtte lære å leve med det.
Da kriminelle fra hovedstadens gjengmiljøer sendte trusselmeldinger på sms og mobiltelefon, ikke bare mot ham, men også mot hans hjem og ektefelle, fikk truslene reelt innhold. Det førte til at han «gikk under jorda», og også på andre måter måtte endre livsførsel. Widerøe har vært krimreporter i Oslo i snart ti år. Først i Dagbladet, de siste fire årene i VG. Det siste året har vært ekstra tungt, både for Rolf Widerøe og familien.
Ubetinget fengsel
Etter at en person ble regelrett likvidert på Tøyen i januar i fjor, formodentlig av medlemmer av B-gjengen, har Widerøe opplevd trusler mot seg selv og sitt hjem. På SKUP-konferansen i Trondheim sist helg deltok han i en debatt med medlemmer av B-gjengen og Hells Angels, om gjengkriminalitet og forholdet mellom mediene og gjengene (se vår nettutgave).
En av paneldeltakerne på SKUP ble i slutten av februar dømt til 45 dagers ubetinget fengsel for drapstrusler mot Widerøe. Til Journalisten forteller Widerøe hvordan han har taklet å leve med truslene.
– Det har vært veldig ubehagelig. Spesielt var det en påkjenning da truslene rettet seg mot hjemmet. Jeg har opplevd en veldig fin støtte i avisen, både fra VGs ledelse og fra kolleger, men det er likevel ensomt å leve med slike trusler. Når dagen er slutt, går du uansett alene hjem, sier Widerøe.
Gikk under jorda
I februar i fjor avgir Rolf Widerøe vitneforklaring i rettssaken mot «Big B» for voldstrusler i VGs redaksjon. Etter rettsmøtet mottar Widerøe en trussel om å passe seg når han går ut og inn hjemme. Da slås det alarm for alvor.
Widerøe skulle på kveldsvakt samme dag, og blir fulgt hjem av tre spanere fra Oslo-politiet. Han og kona hadde i lengre tid planlagt ferie, og de skulle reise til New York to dager senere, men VG-ledelsen bestemte at han og kona måtte flytte på hotell umiddelbart og ligge lavt inntil avreise. Truslene var såpass håndfaste at de ikke kunne ignoreres.
– Da jeg mottok disse truslene på ettermiddagen, etter at jeg hadde vitnet mot «Big B», må jeg innrømme at jeg ble redd. Jeg torde rett og slett ikke å reise hjem alene. Jeg har vært krimreporter i ti år, men jeg har aldri opplevd noe slikt, forteller Widerøe.
– Er det «Big B» og B-gjengen du er mest redd for?
– Egentlig ikke. Det er en annen person i miljøet som er mer uforutsigbar og ukontrollert. Jeg spør meg jo også om det var lurt å stille opp på SKUP, og om det kan tirre opp disse miljøene at jeg forteller om det som skjedde til Journalisten, sier han.
Politi-briefing
Men allerede før de gikk «under jorda» og reiste bort på ferie, var Widerøe og familien i kontakt med politiet. Da de første truslene kom, var politiet hjemme og snakket med ham og kona om hvordan de skulle forholde seg, hva de skulle være oppmerksom på, hva de skulle se etter osv.
– Vi fikk beskjed om å holde utkikk etter bestemte biler, være oppmerksom på spesielle tegn og slikt. Min kone er psykolog, og for henne var mye av dette fullstendig nytt og ukjent, så det var veldig viktig at politiet tok seg tid til å briefe oss slik, sier Widerøe.
Psykolog
Da Widerøe og kona kom hjem fra New York fikk de tilbud fra VG-ledelsen om psykologhjelp, noe Widerøe takket ja til. I lengre tid hadde han jevnlige konsultasjoner med psykolog for å bearbeide opplevelsene.
– Jeg reagerte naturlig på en unaturlig situasjon, og det var veldig all right med disse psykologtimene. Dessuten hadde jeg veldig god støtte i et par kolleger som jeg snakker mye med. Det siste er veldig viktig i en slik jobb, sier han.
– Er det over nå?
– Jeg tror vel at jeg er ferdig med dette nå. Min erfaring er at det er viktig at vi står på og ikke lar oss skremme av folk som vil kneble en fri presse. Når vi sammenlikner med utlandet, og ser hva som skjer der, er det selvsagt forholdsvis rolig hos oss, men vi skal være oppmerksom på utviklingen. Det som er hovedproblemet nå er ikke først og fremst hardbarkede, erfarne voldsforbrytere. Det jeg tror er farligst er unge kriminelle i gjeng- og nynazistiske miljøer som er ute etter å gjøre inntrykk og skaffe seg «respekt» i miljøene, ofte har de store rusproblemer i tillegg til et manglende selvbilde, sier Rolf Widerøe.