Tysk Wikipedia-kanal stengt

Det tyske Wikipedia-speilet ble stengt lørdag etter at en tysk politiker gikk til retten.

Publisert Sist oppdatert

(Rettet versjon)

Lutz Heilmann, forbundsdagsmedlem for det venstresosialistiske partiet Die Linke (tidligere PDS som etterfulgte det østtyske kommunistpartiet SED), gikk fredag til tingretten i Lübeck og oppnådde en midlertidig forføyning. Den pålegger Wikipedia.de ikke å omdirigere trafikk til det egentlige Wikipedia.org på grunn av en side med biografiske opplysninger om politikeren. Eierselskapet Wikimedia Deutschland har anket avgjørelsen, men tjenesten er stengt inntil videre.

Hemmelig bakgrunn

Lutz Heilmann ville tilsynelatende begrense sine landsmenns lesning av leksikonoppslaget. SpiegelOnline skriver at bakgrunnen for striden mellom nettstedet og politikeren nettopp er de biografiske opplysningene.

Der Spiegel avslørte allerede høsten 2005 at Heilmann før DDRs oppløsning hadde vært Stasi-medarbeider. Heilmann (42) kommer opprinnelig fra Zittau i Sachsen i det tidligere DDR, er utdannet jurist og meldte seg inn i kommunistpartiet SED i 1986. Han trakk seg ut av politikken i 1992, men ble ved valgene i 2005 valgt inn i Forbundsdagen for Die Linke i Schleswig-Holstein.

Mye tyder på at Lutz Heilmann ikke helt har skjønt hvordan nettet fungerer. Tingrettens kjennelse har gitt leksikonoppføringen mangedoblet trafikk. Heilamnn er nå også omtalt i en rekke av Wikipedias andre språk, deriblant den norske varianten av leksikonet. Stiftelsen Wikimedia Deutschland har i tillegg opplevd en voldsom økning i frivillig økonomisk støtte.

Det er også fullt mulig å komme inn på tyske Wikipedia, men ikke via speilsiden. Går man seg inn på wikipedia.org, kan man gå videre til den tyske versjonen og hente fram Lutz Eberhard Heilmann.

Også på Spiegel Wissen kan man hente de informasjoner man måtte ønske om politikeren Heilmann og som egentlig er en av hovedkildene for oppslaget på Wikipedia.

(Journalisten framstilte først den stengte adressen som selve Wikipedia. Vi takker for korreksjoner og hjelp fra norske wikiaktivister.)

Powered by Labrador CMS