Journalister og opposisjonelle frykter at president Emmerson Mnangagwa skal vise seg å være en ny diktator. Foto: GovernmentZA / CC BY-ND 2.0 / Flickr.com

Journalister og opposisjonelle i dekning i Zimbabwe

Både opposisjonelle, aktivister og journalister har gått i dekning i Zimbabwe.

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Frykten er at president Emmerson Mnangagwa skal vise seg å være en ny diktator.

For åtte måneder siden tok Mnangagwa makten fra landets tidligere diktator Robert Mugabe i et militærkupp. Han lovte nye og mer demokratiske tider, til befolkningens jubel.

Men i onsdagens opptøyer viste den nye regjeringen sitt sanne ansikt, sier en zimbabwisk journalist til NTB i en melding på sosiale medier. Journalisten, som ikke ønsker navnet sitt på trykk, har blitt truet og har derfor søkt dekning på et hemmelig sted i hovedstaden Harare. Også familien til journalisten skal ha blitt truet.

– Nå som hanskene er av og valget er over, trenger de ikke å late som om de er snille lenger, skriver journalisten om regjeringspartiet ZANU-PF og Mnangagwa til NTB.

– Skruppelløse

– De er skruppelløse og slemme. De vil ikke la noe hindre dem i å beholde makten.

Også en rekke andre journalister og aktivister og deler av opposisjonspartiet MDC har gått i dekning, får NTB opplyst av kilder med nær kjennskap til situasjonen i Zimbabwe.

Onsdag ble tre personer drept i de voldsomme opptøyene i Harare. Myndighetene satte inn både hær og opprørspoliti mot MDC-tilhengere som demonstrerte mot det de hevder er valgfusk.

Innenriksminister Obert Mpofu bekreftet på en pressekonferanse onsdag at silkehanskene er av.

– Opposisjonen anser kanskje regjeringen som svak. Jeg tror de tester vår styrke, og jeg mener det er en stor tabbe. Vi kommer ikke til å tolerere noen av de handlingene vi bevitnet i dag, sa han.

I morgentimene torsdag lå de vanligvis travle gatene i Harare øde, under oppsikt av både hæren og politiet, rapporterer internasjonale nyhetsbyråer.

Side om side

Trass i at stemmene i presidentvalget, ett av tre valg mandag, ble telt først, er resultatet fortsatt ukjent. I oppkjøringen til valget lå MDC-leder Nelson Chamisa og Mnagagwa side om side.

Valgkommisjonen i Zimbabwe kunngjorde torsdag at resultatet vil bli offentliggjort torsdag kveld klokka 21. Det er tredje gang kommisjonen oppgir et tidspunkt, men tidligere frister er ikke blitt overholdt.

Norsk Folkehjelp-rådgiver og Zimbabwe-ekspert Nina Tawanda mener utviklingen de siste dagene er svært urovekkende.

– Det har vært flere positive trender de siste åtte månedene. Mnagagwa har åpnet opp for mer demokrati, og for første gang på lenge har folk turt å snakke om politikk, sier hun til NTB.

– Veldig bekymringsfullt

Nettopp derfor er det vanskelig å forstå hvorfor regjeringen satte inn hæren mot demonstrantene.

– Det som har skjedd, er veldig dystert og veldig bekymringsfullt, men det viktigste nå er å holde motet oppe. Det er litt for tidlig å si at ting er snudd helt rundt, mener hun.

Norsk Folkehjelp har eget kontor med flere ansatte i Harare.

Forsker Elling Tjønneland ved Chr. Michelsens institutt i Bergen tror på sin side ikke at Mnangagwa blir en ny Mugabe.

– Ingen demokrat

– Det tror jeg ikke. Mnangagwa er ingen demokrat, men han er interessert i å få Zimbabwe på fote igjen. Han har skjønt at for å få det til, må det være politisk ro. Derfor trenger han et valg som gir ham politisk legitimitet.

– Men hvis han taper valget, så rakner jo det hele. Derfor kan det tenkes at han griper til gamle maktmidler for å bringe dette i havn, sier Tjønneland.

Samtidig vil det være vanskelig å drive omfattende valgfusk siden tre valg har skjedd samtidig, påpeker han.

Mnangagwa var for øvrig valgkampsjef for Mugabe under valget i 2008, som også var preget av store uroligheter. Den gang ble minst 200 MDC-tilhengere drept.

Foto: GovernmentZA / CC BY-ND 2.0 / Flickr.com

Powered by Labrador CMS