TV 2 og Dagbladet lurt av satirenettsted om fengsling av Zimbabwes OL-tropp

Meldte at diktator Robert Mugabe ville putte alle OL-deltagerne bak lås og slå som straff for manglende medaljefangst.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Lørdag meldte både TV2.no og Dagbladet.no at Zimbabwes manglende medaljefangst under sommer-OL i Rio hadde fått Mugabe til å se rødt. Begge de norske nyhetsnettstedene refererte sitater Mugabe angivelig hadde avgitt til landets politisjef.

Også VG meldte om saken i sitt direktesenter lørdag. VG viste til svenske Expressen som kilde.

Zimbabwes president skulle angivelig ha beordet fengsling av landets 31 OL-deltagere straks de satte sine føtter tilbake i hjemlandet.

VG meldte også.

Satirenettsted opphav

Det er nettstedet NTA.ng som både TV 2 og Dagbladet krediterte for «nyheten». NTA, som er Nigerias regjeringsstyrte TV-kanal, siterte på sin side «mediehus» i Zimbabwe, samt Onetainment, som er åpen om at de er et satirenettstedet.

Et raskt sveip på kommentarfeltet til NTAs sak burde vært nok for å vekke alarmklokker hos norske journalister. Allerede for tre dager siden kommenterte en bruker at «nyheten» var falsk, og viste nettopp til Onetainments satirebakgrunn.

Fredag siterte også nettstedet Global Times det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua på at Zimbabwe tilbakeviste nyheten. «Historien er falsk og sannsynligvis et resultat av sosiale medier,» skrev byrået.

TV 2 rettet

TV 2 har senere oppdaget feilen, og endret søndag sakens tittel til «Satirenettsted: Mugabe vil ha alle OL-utøverne fengslet etter elendige resultater». 

– Her har det dessverre skjedd en svikt i rutinene. TV 2 publiserer ikke énkilde-saker, storyer basert på annenhånds- eller anonyme kilder. Feilen ble oppdaget relativt raskt, tittelen ble endret og det ble lagt på en forklaring i toppen av saken. Men dette skulle ikke skjedd, og vi ettergår de interne rutinene. I tillegg avpubliserer vi nå historien, sier redaktør Bård Espen Hansen i TV 2 i en e-post til Journalisten.

Det er ikke først gang at TV 2 har blitt lurt av et satirenettsted. I fjor meldte de om en nygift mann som saksøkte kona etter å ha sett henne uten sminke for første gang.

Dagbladet hadde ikke oppdaget blemmen inntil Journalisten tok kontakt mandag formiddag. Sportsleder Lars Hojem Kvam i Dagbladet beklager feilen og sier de nå vil avpublisere saken.

– Dette er en sak som nok ikke skulle nådd våre spalter. Det hadde vært bedre om vi tok en Pirlo og hoppet over ballen, sier Kvam.

Han sier årsaken til feilen var en svikt i rutinene med at de ikke sjekket opp saken godt nok. Kvam mener slike feil skjer sjeldnere enn tidligere fordi saker som denne blir en påminnelse om å holde oppe den kritiske refleksjonen og spore en sak tilbake til hovedkilden.

– Her gikk saken viralt og vi ser andre medier skriver om saken. Da ser vi ikke etter hva som kunne avkreftet saken. Det er som man sier at hvis noe er for godt til å være sant er det gjerne for godt til å være sant.

Powered by Labrador CMS