Pressebilde fra første sesong av 113 på NRK. Nå må innspillingen av andre sesong settes på pause. Foto: Marius Fiskum, NRK
Pressebilde fra første sesong av 113 på NRK. Nå må innspillingen av andre sesong settes på pause. Foto: Marius Fiskum, NRK

NRK må sette innspillingen av «113» på pause etter kritikk

– Vi må ha svar på noen spørsmål.

Publisert Sist oppdatert

Innspillingen av andre sesong av «113» settes på pause med øyeblikkelig virkning, skriver Nordlys.

Bakgrunnen er kritikk mot NRK og Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) fra tidligere sametingspresident Vibeke Larsen. Hun reagerte kraftig i et Facebook-innlegg etter NRK filmet faren hennes, noe som senere ble omtalt av flere medier.

Hennes far hadde gitt samtykke til at NRK kunne filme, men Larsen stiller flere spørsmål ved hvordan samtykket blir hentet inn.

Larsen har klaget på at helsepersonell ber pasienter om samtykke til filming. Hun har sendt et brev til helseminister Bent Høie og bedt om en lovmessig og etisk vurdering, ifølge Dagbladet.

– Jeg vil håpe og tro at deltakelse eller ikke deltakelse i dette showet ikke vil ha noe å si for behandlingen, og jeg har derfor vanskeligheter med å se at en slik samtykkeinnhenting tilhører helsepersonellets oppgaver, skrev hun i brevet, ifølge avisen.

NRK og UNN vil møtes torsdag morgen for å diskutere saken.

– Nå skal vi gå gjennom alt vi gjør, og få klarhet i hva som har skjedd rundt det Vibeke Larsen gir oss kritikk for. Vi har ikke hatt anledning til å få nok informasjon enda til å vite sikkert. Vi må ha svar på noen spørsmål før innspillingen kan gjenopptas, sier kommunikasjonssjef på UNN, Hilde A. Pettersen, til Nordlys .

– Jeg håper vi er i gang igjen fra i morgen, sier programsjef Tone Lein i NRK.

Hun mener det eneste forsvarlige er at helsepersonell vurderer om det er forsvarlig å be om tillatelse til å filme pasienten.

– Det er viktig å huske på at dette handler om å be om lov til å filme. Vi går mange runder med pasienter og pårørende i forhold til om historier skal publiseres – vises på tv. Men det er helsepersonell som innhenter det første samtykket, om vi i det hele tatt kan filme. De er best skikket til å ta den vurderingen og til å vurdere om man i det hele tatt skal spørre, sier Lein til Nordlys.

Lein og NRK har flere ganger beklaget opplevelsen Larsen hadde.