Satser mot Google og Apple

Satser på nettvarder: Produktdirektør Andreas Thorsheim i Opera Software. Foto: Paul S. Amundsen

Satser mot Google og Apple

Den norske nettleseren Opera kommer med en versjon som «snakker» direkte med nettvarder.

Nettvarder, eller beacons, er små sendere som via blåtann sender informasjon til mobil­telefonen når man kommer i nærheten av senderen.

De tre teknologigigantene Apple, Facebook og Google har alle har meldt seg på. Og norske teknologiselskaper vil også være med i kampen, skriver Dagens Næringsliv.

Det handler om å vite både hvilke nett­adresser man rusler mellom, men også hvilke kjøpesentre, kinoer, restauranter og museer. Det er nå 3,3 millioner nettvarder i verden. Analysebyrået Allied Business Intelligence tror ifølge DN at det vil være 400 millioner innen 2020.

Nå lar norske Opera, som en av de første, en prototype av nettleseren sin kommunisere direkte med nettvarder.

– Dermed kan folk for eksempel få opp Wikipedia-artikler som er relevante for stedet de befinner seg, sier produktdirektør Andreas Thorsheim (35) i Opera Software til DN.

Planen er også å kunne tjene penger på å fortelle annonsørene hvor mobilbrukerne befinner seg.

Annonser

Les også

Liten økning i antallet innsendte bidrag til fotokategoriene.

Årets bilde:

Hva gjør et bilde til Årets bilde? Journalisten ble med da årets jury diskuterte seg gjennom de nesten 3.000 innsendte bildene i konkurransen. 

Lokalradiolyttingen har i 2017 økt med 20 prosent. Samtidig har den totale radiolyttingen gått ned, og NRK har tapt lyttere i alle regioner.