«Riktignok oppgis det at artikkelen er laget ved hjelp av KI-verktøy, men det burde ikke være en unnskyldning for journalistisk latskap», skriver professor Sveinung Sandberg.

DEBATT:

KI bør ikke være en unnskyldning for journalistisk latskap

Dersom slik bruk av KI er linjen VG tenker å legge seg på framover, så legger de listen lavt for norsk journalistikk.

Publisert Sist oppdatert
  • Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.

Fredag 26. april hadde VG en sak hvor Arbeiderpartiets Tonje Brenna og Hadia Tajik la fram en plan for å «knekke ryggen på gjengene». Tiltakene er inspirert av Danmark og inkluderer alt fra strengere straffer, inndragning av eiendom, oppheving av taushetsplikt og mer politi til exit-programmer og sommerjobber.

Hvert enkelt av disse forslagene fortjener en grundig diskusjon av både juridiske og samfunnsmessige konsekvenser. Selv har jeg troen på mye av det som foreslås og jeg er glad for at denne diskusjonen kommer nå. Det viktigste unntaket er kanskje effekten av strengere straffer, spesielt for unge lovbrytere. Her viser lang tids forskning at strengere straffer som regel har den motsatte effekten i forhold til kriminalitet.

Men der en interessant diskusjon med fagfeltet om dette tiltaket – og alle de andre forslagene – kunne startet, lener i stedet VGs journalister seg tilbake og lar tilsynelatende kunstig intelligens gjøre jobben (hvis dette er skrevet av journalistene selv er det nesten enda verre).

Ingen blir noe klokere av et slikt «svar», og det setter en ellers interessant sak – og VGs journalistikk – i et merkelig lys.

Under overskriften «Svar på sentrale spørsmål i saken» kommer det helt sentrale: «Er det realistisk å tro at disse tiltakene vil stoppe gjengkriminalitet?». Svaret leserne blir servert har alle kjennetegn av svar fra KI, generisk, intetsigende og tilsynelatende nøytralt:

 «Det er en utfordring å fullstendig stoppe gjengkriminalitet, men de foreslåtte tiltakene kan potensielt redusere omfanget og alvorlighetsgraden av slike aktiviteter. Suksessen avhenger av effektiv implementering, tilstrekkelige ressurser, og samarbeid mellom ulike sektorer i samfunnet».

Ingen blir noe klokere av et slikt «svar», og det setter en ellers interessant sak – og VGs journalistikk – i et merkelig lys. Riktignok oppgis det at artikkelen er laget ved hjelp av KI-verktøy, men det burde ikke være en unnskyldning for journalistisk latskap. I stedet for denne typen meningsløs og tom tekst burde VG enten droppet hele spørsmålet – det er stort og vanskelig å svare på – eller kontaktet relevante fagmiljø for innspill.

Dersom slik bruk av KI er linjen VG tenker å legge seg på framover, så legger de listen lavt for norsk journalistikk. Da setter avisen seg også på sidelinjen i viktige spørsmål om kriminalpolitikk.

Powered by Labrador CMS